Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Viime syksynä vajaat 60 prosenttia asiakkaista sai terveyskeskukseen ajan kiireettömälle lääkärikäynnille alle viikossa

Viime lokakuussa vajaat 60 prosenttia asiakkaista pääsi viikon sisällä hoidon tarpeen arvioinnista kiireettömälle lääkärin avosairaanhoidon käynnille. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaisemasta tilastoraportista, jossa tarkastellaan perusterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon hoitoonpääsyä.

Kahdessa viikossa käynnille pääsi 67 prosenttia asiakkaista. Se on neljä prosenttiyksikköä vähemmän kuin maaliskuussa 2022.

Yli kolme kuukautta avosairaanhoidon lääkärin vastaanottokäyntiä odottaneita oli lokakuussa kaikkien aluehallintovirastojen alueilla. Eniten pitkään odottaneita oli Pohjois-Suomen aluehallintoviraston alueella Oulussa.

Lokakuussa 2019 lääkärikäynnille seitsemässä vuorokaudessa pääsi vain 40 prosenttia asiakkaista. Tilanne parani hetkellisesti, ja maaliskuussa 2021 luku oli noussut 65 prosenttiin. Lokakuussa 2022 luku oli painunut taas alle 60 prosenttiin.

Yli kolme kuukautta lääkärikäyntiä odottaneiden määrä nousi lokakuussa 2022 yhteen prosenttiin lokakuun 2020 nollasta prosentista. THL:n mukaan pitkään lääkärikäyntiä odottaneiden määrä oli viime syksynä suurin kahteen viime vuoteen.

Sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan avosairaanhoidon kiireettömälle käynnille pääsi lokakuussa nopeammin kuin lääkärille. Viikossa hoitoon pääsi 90 prosenttia potilaista.

Hammaslääkäreille jonoa erityisesti Helsingissä

Hammaslääkärin kiireettömistä sairaanhoidon käynneistä kolmessa kuukaudessa hoidon tarpeen arvioinnista toteutui 84 prosenttia. Osuus oli hieman matalampi kuin maaliskuussa 2022.

Lokakuussa 2022 koko maan alueella neljä prosenttia joutui odottamaan käyntiä hammaslääkärille yli kuusi kuukautta hoidon tarpeen arvioinnista. Maaliskuussa vastaava luku oli kolme prosenttia.

Yli kuusi kuukautta hammaslääkärin käyntejä odottaneita oli kaikkien aluehallintovirastojen alueilla lokakuussa 2022. Lukumääräisesti eniten pitkään odottaneita oli Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella ja palveluntuottajista eniten Helsingissä, Jyväskylässä sekä Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä.

Tulevina vuosina hoitotakuu tiukkenee

Hallitus on esittänyt, että perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa kiireettömään tutkimukseen tai hoitoon pääsy nopeutuisi merkittävästi nykyisestä. Syyskuussa 2023 niin kutsuttu hoitotakuu laskisi kolmesta kuukaudesta kahteen viikkoon ja marraskuussa 2024 seitsemään päivään.

Suun terveydenhuollossa hoitoon pääsyn määräaika lyhenisi kuudesta kuukaudesta vastaavasti ensin neljään ja myöhemmin kolmeen kuukauteen.