Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL:n suositus koronarokotuksista on ennallaan, ministeriöltä odotetaan nyt tarkempia ohjeita

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek toteaa THL:n nyt odottavan sosiaali- ja terveysministeriön ohjetta koronarokotteiden lahjoittamisesta yksityisille terveydenhoitoalan yrityksille. THL:n suositus koronarokotteiden antamisesta on ennallaan, Nohynek sanoo STT:lle.

– Valtioneuvoston asetus ja THL:n suositus eivät ole muuttuneet. Valtioneuvosto on antanut suostumuksensa rokotteiden lahjoittamiseen yksityisille terveydenhoitoalan yrityksille, jotka voivat toteuttaa valtioneuvoston asetuksen ulkopuolista rokottamista. Tämän tiedämme tällä hetkellä, ja THL odottaa STM:n ohjetta, miten tästä mennään eteenpäin, Nohynek sanoo.

Valtioneuvosto päätti eilen, että koronarokotteita luovutetaan myös yksityisille terveydenhuollon toimijoille. Tavoitteena on, että rokotteita voisivat saada myös muut kuin vakavan koronan riskiryhmään kuuluvat, käytännössä siis kaikki 18 vuotta täyttäneet.

Suomessa THL on suositellut tehosterokotusta lähinnä vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville henkilöille. Suosituksen piiriin eivät kuulu alle 65-vuotiaat terveet aikuiset. Nohynekin mukaan suositus ei ole muuttunut.

Ei toistaiseksi kansallisessa rokotusohjelmassa

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ilmaisi tiedotustilaisuudessa tiistaina olevansa tyytymätön siihen, kuinka hitaasti rokottaminen on edennyt. Hän vertasi koronarokotuksia influenssarokotuksiin, joita työterveyshuolto on antanut laajasti tartuttavuuden torjumiseksi.

Hanna Nohynek kommentoi vertausta näin:

– Influenssarokotukset kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta koronarokotus ei kuulu sinne toistaiseksi. Koronarokotusta säädellään valtioneuvoston asetuksella ja tämä asetus ei ole muuttunut. Ainoa muutos on valtioneuvoston päätös antaa suostumus rokotteiden lahjoittamiseen yksityisille terveydenhoitoalan yrityksille, jotka voivat sitten toteuttaa niillä tätä valtioneuvoston asetuksen ulkopuolista rokottamista eli (antaa rokotuksia) muille kuin mitä tällä hetkellä asetuksessa on sovittu, Nohynek sanoo.

Tiedotustilaisuudessa tiistaina kerrottiin, että THL luovuttaa rokotteet sairaanhoitopiireille ja hyvinvointialueille, jotka luovuttavat ne edelleen yksityisille terveysalan toimijoille. Yksittäiselle toimijalle voidaan luovuttaa rokotteita enintään 500 000 euron arvosta. Yhteensä rokotteita luovutetaan ensi vuoden loppuun mennessä enintään yhdeksän miljoonan euron arvosta.

Itse rokoteaine on asiakkaalle ilmainen, mutta palveluntuottaja perii rokotustyöstä maksun, josta voi saada 16 euron Kela-korvauksen.

Nohynekin mukaan THL odottaa STM:n kirjettä siitä, miten tämä tahtotila laitetaan täytäntöön, kun lahjoituksen lahjakirjat ja siihen liittyvät muut reunaehdot on saatu sovittua.

– Eli minkälaisia lahjakirjoja tarvitaan, millä aikataululla ja kuinka monta annosta THL jakelee näitä valtion omistamia koronarokotteita sairaanhoitopiireille, jotka sitten jakavat niitä sairaala-apteekkiensa kautta yksityissektorille, Nohynek sanoo.

Riskiryhmien rokottamattomuus suurempi ongelma

Näillä toimenpiteillä ei Nohynekin mukaan ratkaista tämän hetken suurta ongelmaa.

– Tämä päätös ei sinänsä ratkaise meidän tämänhetkistä ongelmaamme siitä, että vielä on noin miljoona joko iän tai perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvaa ihmistä, joille THL suosittelee tätä talven tehostetta ja jotka eivät ole sitä vielä hakeneet. Se lienee oikeampi ongelma pyrkiessämme vähentämään koronan sairaalahoidolle aiheuttamaa tautitaakkaa.

Kaikkiaan hän kommentoi valtioneuvoston eilistä tiedotustilaisuutta:

– THL:ssä ollaan hyvin odottavalla kannalla vielä.