1 Päivi Voima, 47, oli aikanaan Suomen nuorin Hankenista väitellyt markkinoinnin tohtori. Sitten suorittaminen alkoi käydä terveyden päälle.
– Vedenjakaja oli väitöskirja. Kirjoitin kehittämääni menetelmää kolmen kuukauden ajan sata sivua. Päivin ja öin. Ajattelin, että kyllä nuori keho kestää.
Se ei kestänyt vaan Voimalla puhkesi allergia- ja tulehdustiloja, ja lopulta keho muuttui hoidoille resistentiksi. Nyt Voima on julkaissut kirjan, joka kertoo hänen matkastaan kivun kanssa.
2 Eläinten älykkyyttä on tutkittu paljon. Varislinnut ovat yksi älykkäimmistä Suomessa elävistä eläinryhmistä.
– Voi sanoa, että närhi on höyhenpukuinen simpanssimme, ja saman voi sanoa muistakin varislinnuista, toteaa eläintieteilijä Jussi Viitala.
3 Tietojärjestelmätieteen professori Mikko Siponen ei ihmettele sitä, miksi niin moni hurahtaa netin rakkaushuijauksiin. Siponen on tutkimusryhmineen jäljittänyt huijareita kahteen Afrikan maahan. Hänen mukaansa huijarit ovat hyvin taitavia.
– Tämä on äärimmäisen ammattimaista hommaa.
Romanssihuijaukset eivät ole mikään pikkubisnes. Viime vuonna Yhdysvalloissa niitä tehtailtiin noin 550 miljoonan euron arvosta. Suomessa raportoidut suorat rahalliset häviöt olivat noin 10 miljoonaa.
4 Apteekin Salmiakki on klassikkotuote, jota on valmistettu jo 70 vuoden ajan. Nyt salmiakin raaka-aineesta eli lakritsijuuresta tehdyn jauheen saatavuudessa on suuria ongelmia.
– Jauhe tulee meille Tanskasta, jossa Välimerellä ja Lähi-idässä kasvanut lakritsijuuri jalostetaan jauheeksi, kertoo Haganolin toimitusjohtaja Jari Simola.
5 Vuoden vaihtumisen juhliminen alkoholin voimin ei ole uusi perinne. Uusi vuosi on ollut Suomessa 1500-luvulta asti vuoden riehakkaimpia ja kosteimpia juhlia.
– Ennen kuin Suomi 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa raitistui, joulun juominen aloitettiin jo joulukuun puolivälissä, ja sitä jatkui kuukauden verran, Nuutinpäivään saakka, sanoo Suomen historian professori Kustaa H.J. Vilkuna.