Koronatartunta-aallon kanssa kamppailevan Kiinan suurissa kaupungeissa sairaalaosastot täyttyvät iäkkäistä koronapotilaista. Tartuntamäärät eri puolilla maata ovat nousseet jyrkästi, ja viranomaisten mukaan tartuntojen jäljittäminen on mahdotonta pakollisten testausten päätyttyä.
Miljoonat iäkkäät kiinalaiset eivät ole täysin rokotettuja, ja tämä on herättänyt huolta, että virus voi aiheuttaa monien haavoittuvimmassa asemassa olevien kuoleman.
Kiinan hallituksen uusien ohjeiden mukaan monissa kuolemantapauksissa syyksi ei kuitenkaan mainita koronaa.
Äskettäin Maailman terveysjärjestön (WHO) pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus ilmaisi huolestuneisuutensa tartuntamäärien kasvusta Kiinassa. Hän korosti olevansa huolissaan "vakavaa sairautta koskevien tietojen lisääntymisestä", kertoo CNN.
– Jotta voimme tehdä täydellisen riskiarvioinnin tilanteesta alueella, WHO tarvitsee enemmän yksityiskohtaista tietoa taudin vakavuudesta, sairaalahoidoista ja tehohoidon tarpeesta, Tedros sanoi.
Tartuntojen jyrkkä kasvu saattaa viime viikolla julkaistun tutkimuksen mukaan aiheuttaa lähes miljoonan ihmisen kuoleman Kiinassa. Lisäksi tilanne voi johtaa maassa monin paikoin myös terveydenhuollon ylikuormittumiseen.
Kiinalaiset asiantuntijat ovat varoittaneet, että pahin voi olla vielä edessä. Johtava epidemiologi Wu Zunyou Kiinan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksesta (CDC) sanoi viime viikolla, että Kiinassa on meneillään ensimmäinen tämän talven kolmesta oletetusta infektioaallosta.