Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksassa ulkomaantiedustelussa työskennelleen epäillään vakoilleen Venäjälle

Saksan ulkomaantiedustelussa (BND) työskennellyt mies on vangittu maanpetoksesta epäiltynä. Miehen epäillään luovuttaneen valtionsalaisuuksia Venäjälle, kertoivat liittovaltion syyttäjät torstaina.

Lausunnossaan syyttäjät sanoivat miehen välittäneen työssään saamiaan tietoja Venäjän tiedustelupalveluille. Hänen oletetaan antaneen tietoja venäläisille tänä vuonna.

Miehen työpaikassa ja asunnossa on tehty kotietsintä.

– Tutkintaa tehtiin läheisessä yhteistyössä BND:n kanssa, lausunnossa sanottiin.

Epäilty vakoilutapaus tuli ilmi samaan aikaan, kun Saksan ja Venäjän väliset jännitteet ovat nousseet Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan helmikuussa.

BND:n johtaja Bruno Kahl sanoi, ettei ulkomaantiedustelu kommentoi tapausta enempää nyt, koska "maltti ja hienovaraisuus ovat hyvin tärkeitä".

– Venäjän kanssa olemme tekemisissä toimijan kanssa, jonka häikäilemättömyys ja valmius väkivallan käyttöön täytyy ottaa huomioon, Kahl sanoi.

Ruotsissa ja Suomessa meneillään tutkintoja

Ruotsissa syyttäjä vaatii kovia tuomioita veljeksille, joiden epäillään vakoilleen kymmenen vuotta Venäjän ja sen sotilastiedustelupalvelu GRU:n hyväksi.

Syyttäjän mukaan salainen materiaali kulkeutui vanhemman veljen kautta nuoremmalle, joka piti pääasiassa yhteyksiä GRU:n kanssa. Vanhempi veli on työskennellyt urallaan Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpossa sekä Ruotsin puolustusvoimien tiedustelu- ja turvallisuuspalvelussa.

Vanhempi miehistä otettiin kiinni syyskuussa 2021 ja nuorempi saman vuoden marraskuussa.

Suomessa keskusrikospoliisi (KRP) tutkii kahta epäiltyä maanpetosrikosta. Toisessa epäilynä on luvaton tiedustelutoiminta ja toisessa turvallisuussalaisuuden paljastaminen.

Keskiviikkona Ylen uutiset kertoi, että poliisilla on meneillään vakoilututkinta. Epäiltyä vakoilutapausta tutkii niin ikään keskusrikospoliisi.