Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rohingyapakolaisten alus onnistui rantautumaan Indonesiaan – heikossa kunnossa oleville matkustajille ensiapua

Lähes kahtasataa rohingyapakolaista kuljettanut puinen alus onnistui rantautumaan Länsi-Indonesiaan maanantaina, paikalliset viranomaiset kertovat.

Maahan saapuneille pakolaisille annettiin ensiapua. Heistä osa oli erittäin heikossa kunnossa ja laihoja ja osa laitettiin tiputukseen, kertovat uutistoimisto AFP:n toimittajat.

Terveydenhuollon työntekijän mukaan osa saapuneista kärsi vakavasta nestehukasta. 185 maahan saapuneen ihmisen joukossa oli 32 lasta, joista jotkut oksentelivat.

Pakolaiset sijoitettiin väliaikaisesti paikalliseen suojaan, jossa terveydenhuollon työntekijät voivat hoitaa sairastuneita.

Kyseessä oli neljäs Indonesiaan viime kuukausien aikana saapunut pakolaisia kuljettanut alus.

Vuosittain tuhannet rohingyamuslimit pyrkivät matkustamaan meriteitse Malesiaan tai Indonesiaan Myanmarista, jossa rohingyavähemmistöä vainotaan. He ovat valmiita vaarantamaan henkensä pitkällä ja kalliilla matkalla, joka tehdään usein heikkolaatuisilla veneillä.

Toiveissa mahdollisuus koulutukseen

Nyt saapuneen aluksen matkan kestosta ja olosuhteista ei ollut välittömästi saatavilla yksityiskohtia, mutta yksi saapuneista sanoi ryhmän lähteneen matkaan Bangladeshista.

– Tulimme rohingyapakolaisten leiriltä Bangladeshista siinä toivossa, että Indonesiassa saisimme mahdollisuuden kouluttautua, 14-vuotias Umar Faruq sanoi.

Paikallisen kalastusyhteisön johtaja Marfian kertoi osan pakolaisista saapuneen hyvin heikossa kunnossa.

– Kun he saapuivat rantaan, paikalliset auttoivat heitä antamalla ruokaa, Marfian sanoi.

Hän huomautti, että viime vuosina jotkut kalastajat ovat avustaneet rohingyapakolaisten aluksia rantautumaan, mutta uusin alus tuli tuulen mukana, koska osa kalastajista ei ole enää halukkaita auttamaan.

Nyt rantautunut alus saapui läntiseen Acehin provinssiin vain päivä sen jälkeen, kun edellinen alus toi mukanaan 57 pakolaista, jotka olivat viettäneet merellä kuukauden. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR mukaan marraskuussa kaksi alusta toi yhteensä 229 rohingyapakolaista Acehiin.

YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat pyytäneet alueen valtioilta hätäapua sen jälkeen kun useita rohingyapakolaisten aluksia on raportoitu ajelehtineen viikkoja Intian valtamerellä.

UNHCR sanoi lauantaina Twitterissä pelkäävänsä noin 180 rohingyan kuolleen noin kuukauden merellä ajelehtineella aluksella. Vielä ei ole varmuutta, onko nyt rantautunut sama alus, jolle YK pelkäsi käyneen huonosti.