Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina sanoo torjuneensa yöllä kaikki Venäjän maahan suuntaamat lennokit – Venäjä on tänäänkin jatkanut kaupunkien pommittamista

Ukrainan mukaan sen ilmapuolustusjärjestelmä onnistui viime yönä torjumaan kaikki 16 lennokkia, jotka Venäjä suuntasi iskemään ympäri Ukrainaa sekä pääkaupunkiin Kiovaan.

Lennokit olivat iranilaisvalmisteisia kamikaze-lennokkeja, kertoi Ukrainan ilmavoimat tiedotteessaan. Haavoittumisia ei tapahtunut, mutta lennokeista peräisin olevat ammukset sekä niistä pudonneet osat vaurioittivat asuinrakennuksia Kiovassa.

Guardianin mukaan Venäjä jatkoi iltapäivällä ukrainalaiskaupunkien pommittamista. Lehden mukaan yksi ihminen kuoli pommituksissa Semenivkan kaupungissa Tshernihivin alueella Pohjois-Ukrainassa.

Torstaina Venäjä teki Ukrainan mukaan sarjan ohjushyökkäyksiä eri puolille maata, mukaan lukien pääkaupunkiin Kiovaan. Ukrainan ilmavoimat luonnehti hyökkäystä massiiviseksi. Ainakin kolmen ihmisen kerrottiin kuolleen ja kuuden haavoittuneen iskuissa.

Venäjä väittää päässeensä tavoitteeseensa eilisessä ohjusiskussa

Venäjän puolustusministeriö vahvisti Venäjän tehneen iskut ja väitti päässeensä niillä tavoitteeseensa. Päivittäisessä sotakatsauksessaan ministeriö kertoi CNN:n mukaan, että Venäjä olisi iskuilla neutralisoinut kaikki ennalta määräämänsä kohteet Ukrainassa. Se sanoi iskujen vaurioittaneen rautateitä ja estäneen ulkomaiset asekuljetukset Ukrainan asevoimille.

Venäjän lausunto on ristiriidassa Ukrainan kertoman kanssa. Ukraina sanoi tuhonneensa valtaosan Venäjän ohjuksista ja että iskujen tuhot onnistuttiin näin minimoimaan. Iskuissa kuoli Ukrainan mukaan kolme ihmistä.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan ilmapuolustusjärjestelmän onnistui tuhota torstaina kaikkiaan 54 ohjusta ja 11 lennokkia.

Ukrainan sähköyhtiön mukaan tuhot jäivät vähäisemmiksi kuin Venäjä väittää

Ukrainan sähköverkoista vastaava Ukrenergo kertoi tänään, että sähkötoimitukset saatiin aamupäivään mennessä korjattua ennen torstain iskuja olleelle tasolle.

– (Venäjän) operaation vaikutukset sähköjärjestelmään jäivät paljon pienemmiksi kuin mitä vihollinen oli odottanut, Ukrenergo sanoi ukrainalaisen Kyiv Independent -uutissivuston mukaan.

Yhtiön mukaan sähkötoimituksissa oli ollut vaikeuksia ainakin Harkovassa, Kiovassa, Odessassa, Mykolajivissa, Hersonissa ja Lvivissä sekä niiden ympäristöissä.

Yhteensä iskuissa tuhoutui yli 18 asuinrakennusta ja kymmenen kriittistä infrastruktuuria, kertoi Ukrainana puolustusministeriö lausunnossaan.

– Mutta (tuhot) eivät ole mitään verrattuna siihen, mitä olisi voinut tapahtua ilman sankarillisia ilmatorjuntatykistöjämme sekä ilmapuolustustamme, Zelenskyi sanoi videopuheessaan.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba huomautti Twitterissä, että Venäjän tuoreimmat iskut tulivat aikaan, jolloin Ukrainassa valmistaudutaan uudenvuoden viettoon.

– Järjetöntä barbarismia. Nämä ovat ainoat sanat, jotka tulivat mieleeni, kun huomasin Venäjän laukaisseen ohjuksia rauhallisiin ukrainalaiskaupunkeihin uudenvuoden alla. Tällaisten massiivisten sotarikosten kohdalla ei voi olla neutraaliutta. Neutraalius tarkoittaa asettumista Venäjän puolelle, Kuleba tviittasi.

Iskujen seurauksena sähköt olivat menneet poikki lähes koko Lvivin alueelta, mutta tänään sähköjen kerrottiin palautuneen myös Lvivissä. Kuvernööri Maksym Kozytskyin mukaan alueella sähköä jaetaan nyt aikataulutetusti ja vaurioihin liittyvät korjaustyöt on saatu päätökseen.

Tass: Donetskiin ja Luhanskiin hyväksyttiin uudet perustuslait

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass kertoi perjantaina, että Venäjän laittomasti itseensä liittämillä Donetskin ja Luhanskin alueilla on hyväksytty uudet perustuslait.

– Tänään olemme mukana historiallisessa hetkessä. Tämä vaihe merkitsee Donbassin paluuta Venäjän kulttuurisen ja historiallisen tradition poveen. Se on myös toiveiden täyttymys, sen määränpään saavuttaminen, jota kohti olemme työskennelleet kahdeksan pitkää vuotta, sanoi niin sanotun Donetskin kansantasavallan johtajaksi nimitetty Denis Pushilin.

Tassin mukaan Donetskissa uusi perustuslaki hyväksyttiin 76 edustajan tuella ja Luhanskissa 43 edustajan takaamana.

Venäjä liitti syyskuussa Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueet laittomasti itseensä. Kansainvälinen yhteisö ja länsimaat ovat tuominneet alueliitokset.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi myös perjantaina haluavansa lisätä Venäjän ja Kiinan välistä sotilaallista yhteistyötä. Putin kertoi asiasta Kiinan presidentille Xi Jinpingille perjantaina presidenttien videopuhelussa.

Puhelussa Putin ylisti Venäjän ja Kiinan pyrkimyksiä torjua lännen vaikutusvaltaa. Putin sanoi myös odottavansa Xitä valtiovierailulle Moskovaan ensi keväänä.

Venäjä vapauttaa Ukrainan sodassa palvelevat tuloverosta

Ukrainassa palvelevat sotilaat ja valtion virkamiehet vapautetaan tuloverosta, kertoivat Venäjän viranomaiset perjantaina. Vapautus koskee kaikkia niitä, jotka palvelevat Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueilla, jotka Venäjä on liittänyt laittomasti itseensä.

Verovapautuksen saaneiden henkiöiden ei enää myöskään tarvitse toimittaa viranomaisille tietoja "tuloistaan, kuluistaan tai varallisuudestaan", uudessa asetuksessa sanottiin.

Uuden asetuksen mukaan näillä neljällä alueella palvelevat voivat myös ottaa vastaan "humanitaarisluonteisia palkkioita ja lahjoja", jos ne liittyvät Ukrainan sotilasoperaatioon.

Asetus koskee myös alueilla palvelevien puolisoita ja lapsia ja se tulee voimaan takautuvasti 24. helmikuuta lähtien, eli siitä päivästä kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.