Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Energiasää muuttuu erittäin huonoksi viikon puolivälin jälkeen, ennustaa Ilmatieteen laitos

Ilmatieteen laitos ennakoi energiasään muuttuvan viikon puolivälin jälkeen jopa erittäin huonoksi, kun pakkanen kiristyy ja tuulet heikkenevät.

– Torstaina korkeapaine alkaa vahvistua Suomessa, ja torstai, perjantai ja lauantai näyttäisivät olevan hyvinkin kylmiä, kertoo päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta STT:lle.

Perjantaina voi olla laajalti 15–20 astetta pakkasta ja Etelä-Pohjanmaalta pohjoisen suuntaan jopa 25 asteen pakkasia. Tuulen odotetaan jäävän heikoksi korkeapaineen vallitessa.

Korkeapaineen keskuksen ennakoidaan olevan torstaina ja perjantaina Ruotsin puolella. Sieltä se saattaa laajentua Pohjanmaan maakuntiin, joissa sijaitsee runsaasti tuulivoimaloita.

Tämän viikon aluksi energiasää on ennusteen mukaan tavanomainen. Maan etelä- ja länsiosissa oli tänään alkuiltapäivästä noin 1–3 astetta pakkasta. Kylmintä oli maan pohjoisosissa, missä lämpötilat olivat 10 miinusasteen molemmin puolin.

– Siitä sitten selvästi kylmenee, kun perjantaita kohti mennään.

Ilmatieteen laitos julkaisee kahdesti viikossa energiasääennusteen, joka kuvaa säätilan vaikutusta energian tuotantoon ja kulutukseen. Energiasääennuste ei kerro sitä, onko sähkö keskimääräistä halvempaa tai onko sitä riittävästi saatavilla.

Ensi viikonvaihteen jälkeen energiasään odotetaan jälleen paranevan, kun korkeapaine siirtyy ennusteiden mukaan vähitellen Venäjän puolelle ja etelänpuoleinen ilmavirtaus voimistuu Suomessa.

– Meillä voi olla maanantaina jo ihan voimakkaita tuulia tiedossa, Viljamaa sanoo.