Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntolainojen nostaminen hiipui marraskuussa sekä vuodentakaiseen että lokakuuhun verrattuna

Suomalaiset kotitaloudet nostivat marraskuussa uusia asuntolainoja 1,2 miljardin euron edestä, kertoo Suomen Pankki tiedotteessaan. Tämä on 750 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Laskua on myös lokakuusta, jolloin uusia asuntolainoja nostettiin 1,3 miljardin euron edestä. Uusien asuntolainojen keskikorko oli 3,18 prosenttia. Lokakuussa uusien asuntolainojen keskikorko oli 3,09 prosenttia.

Luottolaitos Hypon ekonomistin Juho Keskisen mukaan inflaatio, korkojen nousu ja epävarmuus tulevasta ovat hyydyttäneet asuntokaupan, mikä heijastuu myös pankkien lainatiskeille.

– Tuoreiden tietojen mukaan kausitasoitetut asuntolainanostot ovat painuneet vuoden 2008 finanssikriisin ja kevään 2014 eurokriisin pohjien lukemiin, sanoo Keskinen kommentissaan.

Keskinen: Kulut ja korot koettelevat etenkin asuntosijoittajia

Uusista nostetuista asuntolainoista sijoitusasuntolainoja oli 80 miljoonaa euroa, kertoo Suomen Pankki.

Hypon Keskisen mukaan kasvavat kulut ja korot koettelevat etenkin asuntosijoittajia, eikä muuttunut toimintaympäristö kannusta ryhtymään asuntosijoittajaksi kuten aiemmin. Sijoituslainojen nostot romahtivat hänen mukaansa yli 53 prosentilla vuoden takaisesta, kun asuntolainanostot supistuivat 39 prosenttia.

Sijoitusasuntolainojen kanta kasvoi kuitenkin 2,4 prosenttia edellisvuoden marraskuusta, kun tavalliset omistusasuntolainat kasvoivat samanaikaisesti yhdellä prosentilla, kirjoittaa Keskinen.