Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Markku Jokisipilä: Pienetkin asiat voivat vielä jopa muuttaa kolmen suurimman puolueen järjestystä vaaleissa

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoo, että huhtikuun eduskuntavaalien tuloksen ennustaminen on vielä hyvin vaikeaa. Ylen torstaina julkaistun kannatusmittauksen mukaan suosituimpana puolueena jatkaa kokoomus 23 prosentin kannatuksella. Sen takana tulevat perussuomalaiset 19,3 prosentin ja SDP 18,8 prosentin kannatuksella.

Jokisipilä huomauttaa, että viime vaaleissa neljä vuotta sitten nähtiin vaalivuoden alussa vielä suuria muutoksia ja esimerkiksi kokoomuksen kannatus laski useammalla prosenttiyksiköllä.

– Tässä on mahdollisuuksia tällaisille samanlaisille yllättäville tapahtumille, jotka saattavat sinällään olla pieniäkin asioita. Mutta esimerkiksi puolueen johtajan onnistuminen tai epäonnistuminen tässä tilanteessa saattaa heilutella sitä kannatusta huomattavastikin, Jokisipilä sanoo STT:lle.

Hän huomauttaa, että kokoomuksen gallup-johto on toki tässä tilanteessa selkeä ja puolue on nyt etulyöntiasemassa. Sen vaalivoitto ei kuitenkaan ole vielä kirkossa kuulutettu.

– Kun tämä kilpailutilanne suurten puolueiden välillä on niin kireä, niin tällaiset pienetkin asiat saattavat vaikuttaa jopa niin, että se kolmen suurimman puolueen keskinäinen järjestys vielä tässä elää ennen vaaleja, hän sanoo.

Jokisipilä huomauttaa, että taistelu suurimman puolueen paikasta on jatkuvasti kiristynyt, erityisesti kun suuret puolueet ovat nyt pienempiä kuin mitä ne historiallisesti ovat olleet.

– Täytyy muistaa se, että neljä vuotta sitten oli ainoastaan muutama tuhat ääntä, mikä erotti silloisen ykköspuolueen SDP:n ja kakkoseksi tulleen perussuomalaiset toisistaan. Uskon, että tässä aika kireä taisto tullaan tälläkin kertaa näkemään.

Perussuomalaisille loppukiri?

Ylen mittauksessa perussuomalaisten kannatus oli noussut 1,9 prosenttiyksiköllä kuukauden takaisesta ja puolue nousi siis kakkoseksi ohi pääministeripuolue SDP:n.

Jokisipilä näkee tälle kannatuksen nousulle useampiakin selittäviä tekijöitä. Ensinnäkin mittausajankohtana poliittisessa keskustelussa on ollut esillä puolueelle perinteisesti läheisiä teemoja, kuten jengiytyminen ja katuväkivalta, josta tehtiin perussuomalaisten johdolla välikysymys.

– Tällaiseen kuri ja järjestys -teemaan, joka heillä on ollut ohjelmissa alusta saakka, se istuu hyvin, Jokisipilä sanoo.

Toisaalta on puhuttu paljon myös energian hinnasta ja energiakysymyksistä.

– Hehän ovat näissä viimeistään sieltä vuoden 2019 eduskuntavaaleista profiloituneet myös ennen kaikkea tämän ilmastopoliittisen kunnianhimon ja vihreän siirtymän kriitikkoina.

Ylen mittauksen mukaan perussuomalaisten kannatus on noussut nyt erityisesti naisten keskuudessa. Jokisipilä sanoo, että Riikka Purra puolueen puheenjohtajana onkin saattanut onnistua laajentamaan puolueen potentiaalista kannatuspohjaa naisten suuntaan.

– Koska puolueen kannattajarakenne on ollut poikkeuksellinen siinä mielessä, että se on noin 70-prosenttisesti ollut miesten kannattama puolue.

Jokisipilä muistuttaa, että aiemmissa vaaleissa perussuomalaiset on tehnyt kovan loppukirin, ja kannatus on noussut merkittävästi vaaleja edeltävinä kuukausina.

– Näyttäisi, että tässä nyt oraalla saattaa olla samankaltainen loppukiri tälläkin kertaa, hän ennakoi.