Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihreiden kansanedustaja haluaa suojelupoliisilta selvitystä Matti Saarelaisen tapauksesta – päällikön mukaan supo on valmis raportoimaan tarvittaessa eduskuntaan

Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi vaatii selvitystä suojelupoliisin (supo) entisen työntekijän Matti Saarelaisen tapauksesta.

Hassi esitti suojelupoliisin päällikölle Antti Pelttarille Saarelaisen tapauksen selvittämistä torstaina Twitterissä.

– Sopivalle eduskunnan elimelle voinette kuitenkin tehdä tiliä Case Saarelaisesta, Hassi kirjoitti Pelttarille.

Hassi jatkoi Demokraatille, että jonkin tahon pitäisi Saarelaisen tapauksesta saada selvyys. Torstaina illalla supon päällikkö Pelttari ilmoitti Twitterissä, että suojelupoliisi raportoi operatiivisesta toiminnastaan ja yleisesti kiinnostavista supoon liittyvistä asioista valtionjohdolle. Hän viittaa vastauksessaan myös eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokuntaan (TiV).

– Eduskunnan valiokunnilla on oikeus myös salassa pidettäviin tietoihin. Supo raportoi TiV:lle säännöllisesti valiokunnan pyyntöjen mukaisesti, tarvittaessa myös nyt julkisuudessa esillä olevista asioista, Pelttari kirjoitti.

Valiokuntien puheenjohtajat eivät ota kantaa

STT kertoi uutenavuotena, että Saarelainen joutui lähtemään Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta epäasiallisen käytöksensä vuoksi vuonna 2019.

Lisäksi tällä viikolla entinen sisäministeri Kari Rajamäki (sd.) kertoi julkisuudessa Saarelaisen joutuneen lähtemään 2000-luvun alussa Ulkomaalaisviraston johtajan tehtävästä viraston lahjusrikostuomion saaneen osastosihteerin vuoksi. Rajamäen mukaan Saarelainen menetti hänen luottamuksensa. Saarelainen kiisti Iltalehdelle Rajamäen väitteen lähdön syistä.

Molemmista johtotehtävistä lähdettyään Saarelainen päätyi takaisin suojelupoliisiin töihin.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) ei torstaina ottanut kantaa STT:lle siihen, pitäisikö hänen johtamansa valiokunnan pyytää asiasta selvitystä.

Kantaa ei STT:lle ottanut myöskään tiedusteluvalvontavaliokuntaa johtava Mika Kari (sd.). Tiedusteluvalvontavaliokunta on suojelupoliisia valvova parlamentaarinen toimielin, mutta Kari vetoaa asiassa johtamansa valiokunnan salassapitosäännöksiin.

– Kansanedustajana olen tätä uutisointia katsellut, ja varmasti se herättää kysymyksiä muillekin kuin itselleni, sanoi Kari.

Saarelainen jäi eläkkeelle vuonna 2022.