Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomuksen Orpo arvioi mahdollisia hallituskumppaneita IS:lle – talouspolitiikassa PS:n linja lähempänä, SDP:n muutettava omaansa

Orpon mukaan koulutussäästöjä tehtiin Sipilän hallituksen aikana liikaa, mutta nyt koulutus on "erityissuojeluksessa".

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi Ilta-Sanomien haastattelussa kokoomuksen mahdollisuuksia hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten ja SDP:n kanssa. Kokoomus on kannatuskyselyiden mukaan ykkössuosikki tulevan hallituksen pääministeripuolueeksi. Kokoomus tarvitsee kuitenkin todennäköisesti joko perussuomalaiset tai SDP:n kumppanikseen hallitukseen.

Orpon mukaan perussuomalaisten kanssa voidaan neuvotella yhteistyöstä siinä missä muidenkin puolueiden. Hän näkee kokoomuksella ja perussuomalaisilla olevan samankaltaisia näkemyksiä erityisesti taloudesta.

– Talouspolitiikan osalta varmaan on niin, että perussuomalaisten linja on lähempänä meidän linjaamme kuin nykyisten hallituspuolueiden talouspolitiikan linja, Orpo sanoo Ilta-Sanomille.

Hän ei kuitenkaan tiedä, ovatko puolueet konkreettisista uudistuksista yksimielisiä.

– Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetista uskottavaa oikeistolaisen talouspolitiikan linjaa ei löytynyt, Orpo sanoo IS:lle.

Nykyisen pääministeripuolueen SDP:n talouspolitiikkaa Orpo arvostelee kovasanaisesti.

– SDP:n nykyinen talouspolitiikan linja on johtanut Suomen siihen tilaan, missä me otamme lähes kymmenen miljardia velkaa vuodessa ja velkaantumiselle ei näy loppua. Ei sellaista politiikkaa voi jatkaa. Se ajaa tämän maan vararikkoon, Orpo sanoo IS:lle.

Kokoomusjohtajan mukaan SDP:n on muutettava talouspoliittista linjaansa, jotta hallitusyhteistyö kokoomuksen kanssa olisi mahdollista.

– Nykyisellä SDP:n talouspolitiikan linjalla ei synny hallitusohjelmaa.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen valtiovarainministerinä toiminut Orpo katsoo Sanna Marinin (sd.) hallituksen hukanneen Sipilän hallituksen saavutukset talouspolitiikassa. Hän on asiasta harmissaan.

– Leikkaukset tuntuivat monissa paikoissa, mutta ne vietiin läpi. Sitten tulee porukka, joka tuhoaa sen työn, mitä silloin tehtiin, sanoo Orpo IS:lle.

Sipilän hallitus teki Orpon mukaan kuitenkin liian suuret säästöt koulutukseen. Nyt Orpo sanoo koulutuksen olevan "erityissuojeluksessa".