Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Nykyisillä kannatusluvuilla kokoomus voittaisi 13 ja keskusta häviäisi 9 kansanedustajan paikkaa

Analytiikkayhtiön ennusteen mukaan kokoomus saisi lisää paikkoja kaikissa vaalipiireissä yhtä lukuun ottamatta.

Jos huhtikuussa järjestettävien eduskuntavaalien tulos olisi sama kuin tällä viikolla julkaistun Ylen puoluekannatusgallupin, vaalien suurin voittaja olisi Iltalehden mukaan kokoomus ja suurin häviäjä keskusta. Ennusteen Iltalehdelle on laatinut analytiikkayhtiö Accuscore.

Kokoomus nousisi eduskunnan suurimmaksi puolueeksi ja saisi 51 kansanedustajaa. Tällä hetkellä puolueella on 38 edustajaa. Kokoomus saisi lisää kansanedustajanpaikkoja kaikissa vaalipiireissä Lappia lukuun ottamatta.

Eniten paikkoja menettäisi keskusta, jonka kansanedustajien määrä laskisi 31:stä 22:een. Keskusta menettäisi paikkoja Satakuntaa ja Hämettä lukuun ottamatta kaikissa vaalipiireissä, joissa sillä on kansanedustaja.

Kokoomuksen ja keskustan väliin sijoittuisivat perussuomalaiset ja SDP, joiden voimasuhteet ovat tasaiset. Perussuomalaiset saisi 41 paikkaa ja SDP 39. Pienetkin muutokset kannatuksessa voisivat kuitenkin kääntää tilanteen toisinpäin.

Vasemmistoliitto ohittaisi edustajanpaikoissa vihreät, vaikka vihreiden kannatus on korkeampi. Vasemmistoliitto saisi 17 kansanedustajaa ja vihreät 16.

Nykyinen hallituspohja säilyttäisi enemmistönsä eduskunnassa, mutta enemmistö olisi hyvin niukka. SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP saisivat yhteensä 103 kansanedustajaa.

Vaalipiirikohtaisesti suurimmat muutokset tapahtuisivat Helsingissä, jossa kokoomus voittaisi peräti kaksi paikkaa ja vihreät vastaavasti menettäisi kaksi. Kokoomus voittaisi kaksi paikkaa myös Uudellamaalla. Muissa vaalipiireissä mikään puolue ei voittaisi tai häviäisi yhtä paikkaa enempää.

Uudellamaalla kokoomus voittaisi kaksi paikkaa ja SDP ja perussuomalaiset yhden. Keskusta, vihreät ja kristillisdemokraatit menettäisivät kukin yhden paikan.

Hämeessä kokoomus voittaisi yhden ja SDP menettäisi yhden paikan. Muiden puolueiden paikkamäärät pysyisivät ennallaan.

Kaakkois-Suomessa kokoomus voittaisi yhden lisäpaikan. Paikan menettäisivät SDP, keskusta ja vihreät.

Savo-Karjalassa kokoomus ja perussuomalaiset saisivat yhden paikan lisää. Paikan menettäisivät keskusta ja kristillisdemokraatit.

Keski-Suomessa kokoomus voittaisi yhden paikan keskustalta. Muiden puolueiden paikkamäärät pysyisivät ennallaan.