Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Sälenin turvallisuuskonferenssi alkaa, Halla-aho: Nykyisen eduskunnan ei tarvitse käsitellä Nato-jäsenyyttä valmiiksi, suuronnettomuus Kiinassa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Ruotsissa perinteinen Sälenin turvallisuuskonferenssi alkaa tänään

Ruotsissa alkaa tänään perinteinen Sälenin turvallisuuskonferenssi, jota tällä kertaa hallitsee kysymys Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyydestä.

Konferenssiin osallistuvat muun muassa Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sekä Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Konferenssi jatkuu tiistaihin asti.

Nato-jäsenyyden toteutumiseksi vielä Turkin ja Unkarin parlamenttien on ratifioitava Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys. Unkarin odotetaan ratifioivan jäsenyydet helmikuussa, mutta Turkin kohdalla aikataulu on epäselvä. (Lähde: TT)

Halla-aho: Nykyisen eduskunnan ei tarvitse käsitellä Nato-jäsenyyttä valmiiksi

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) ei näe tarvetta sille, että nykyisen eduskunnan tulisi osaltaan käsitellä Nato-jäsenyyttä valmiiksi ennen jäsenyyden ratifiointia Turkissa ja Unkarissa.

Valiokunta on asian käsittelyssä avainasemassa, sillä se laatii aiheesta mietinnön, jonka pohjalta eduskunnan täysistunto lopulta äänestää asiasta. Hallitus antoi esityksen Pohjois-Atlantin sopimuksen hyväksymiseksi eduskunnalle joulukuussa.

Halla-ahon mukaan jäsenyysprosessin aikana voi tapahtua asioita, joihin valiokunta voi ottaa mietinnössään kantaa.

Yhdysvallat tuomitsee Iranin teloitukset

Yhdysvallat on tuominnut Iranissa lauantaina tehdyt teloitukset ja kutsunut sekä oikeudenkäyntiä että tuomioita valheellisiksi. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan teloitukset ovat yksi Iranin hallinnon keinoista tukahduttaa mielenosoituksia.

Iranissa hirtettiin lauantaina kaksi miestä, jotka oli tuomittu kuolemaan puolisotilaallisiin joukkoihin kuuluneen miehen tappamisesta mielenosoitusten yhteydessä marraskuussa Teheranissa.

Aiemmin EU tuomitsi teloitukset ja sanoi olevansa niistä tyrmistynyt. (Lähde: AFP)

17 ihmistä kuoli liikenneonnettomuudessa Kiinassa

Kiinassa 17 ihmistä on kuollut ja 22 loukkaantunut liikenneonnettomuudessa maan itäosassa Jiangxin maakunnassa, kertoo valtion media CCTV. Sen siteeraamien paikallisviranomaisten mukaan onnettomuudessa loukkaantuneet on viety sairaalaan.

Suuronnettomuuden kerrotaan tapahtuneen Nanchangin piirikunnan alueella aikaisin aamuyöstä. CCTV:n mukaan sen syytä tutkitaan.

Tapahtuneen jälkeen paikallinen poliisi varoitti alueella ajavia sumuisesta säästä ja muistutti, että huono näkyvyys voi helposti aiheuttaa onnettomuuksia. (Lähde: AFP)

Yksi kuoli ja kymmeniä loukkaantui metrojunien törmäyksessä Meksikossa

Yksi ihminen on kuollut ja kymmeniä loukkaantunut kahden metrojunan törmäyksessä Meksikon pääkaupungissa Mexicossa. Kaupungin viranomaisten mukaan osa loukkaantuneista sai lieviä vammoja.

Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador on Twitterissä luvannut kaupungin henkilöstölle hallinnon täyden tuen tilanteen hoitamisessa.

Mexicon metroverkostossa on 195 asemaa ja 12 metrolinjaa. Viranomaisten arvion mukaan matkustajia oli vuonna 2021 noin 837 miljoonaa. Kaupungin metroverkoston huoltoa arvostellaan usein riittämättömäksi. (Lähde: AFP)

Montreal Canadiens otti kotivoiton St. Louisista - Armia tasoitti kahdesti

Jääkiekon NHL:ssä Montreal Canadiens on voittanut St. Louis Bluesin lukemin 5–4. Kotikentällään pelanneen Montrealin kahdesta maalista vastasi suomalaishyökkääjä Joel Armia.

Toronto Maple Leafsin ja Detroit Red Wingsin ottelu päättyi selkein luvuin 4–1 Toronton hyväksi. Detroitin ainokaisen teki Jake Walman, ja toisen syöttöpisteistä sai Olli Määttä.

Columbus Blue Jackets on ottanut kotikentällään voittolaukauskisan jälkeen voiton Carolina Hurricanesista luvuin 4–3. Carolinan Kirill Martshenko taituroi pelissä hattutempun.

Carolinan Sebastian Aholle kirjattiin syöttöpiste.

Suomalaisista voittolaukausta pääsivät yrittämään Columbuksen Patrik Laine ja Carolinan Teuvo Teräväinen, joista kumpikin onnistui maalinteossa. Columbus viimeisteli kolme voittolaukausta ja Carolina kaksi.

Entinen kamerunilaisjalkapalloilija Modeste M'Bami on kuollut 40-vuotiaana

Entinen kamerunilaisjalkapalloilija ja olympiakultamitalisti Modeste M'Bami on kuollut 40 vuoden iässä. Asiasta kertoi lauantaina uutistoimisto AFP:lle M'Bamin agentti, jolle tiedon oli vahvistanut urheilijan tyttöystävä.

Agentin mukaan M'Bami kuoli Le Havressa Ranskassa. M'Babin entinen joukkue PSG kertoo lausunnossaan kuolinsyyksi sydänkohtauksen.

M'Bami voitti Kamerunin maajoukkueessa olympiakultaa Sydneyssä vuonna 2000. Hän pelasi maajoukkueessa yhteensä lähes 40 kertaa.

Seurajoukkueista M'Bami menestyi parhaiten PSG:n kanssa. Ranskan lisäksi hän pelasi Espanjassa, Kiinassa, Saudi-Arabiassa ja Kolumbiassa. (Lähde: AFP)

Kerttu Niskanen lähtee Tour de Skin päätöspäivään kolmannelta sijalta - Johannes Hösflot Kläbolla on kiertueelta pelkkiä voittoja

Maastohiihdon Tour de Ski päättyy tänään Italian Val di Fiemmessä vapaan hiihtotavan 10 kilometrin yhteislähtökilpailuihin.

Kerttu Niskanen lähtee päätöspäivään kokonaiskilpailun kolmannelta sijalta. Hän on jäänyt minuutin ja 37 sekuntia kiertuetta johtavasta Ruotsin Frida Karlssonista ja 25 sekuntia Norjan Tiril Udnes Wengistä.

Anne Kyllönen on kokonaistilanteessa 14:ntenä.

Naisten kilpailu alkaa kello 12 Suomen aikaa ja miesten kilpailu kello 13.45.

Norjan Johannes Hösflot Kläbo on voittanut Tour de Skin kuusi ensimmäistä kilpailua. Hän johtaa miesten kilpailua yli minuutilla. Perttu Hyvärinen on sijalla 20 ja Markus Vuorela sijalla 29.