Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pian kirjan julkaiseva prinssi Harry ei ole saanut sovinnon eleitä brittihovilta – tuore haastattelu tuskin vauhdittaa sovun syntymistä

Sussexin herttua, prinssi Harry ei ole saanut sovinnon eleitä brittihovista sen jälkeen kun hän jätti kuninkaallisen elämän Britanniassa taakseen. Prinssin elämäkerta Spare julkaistaan tällä viikolla, ja julkaisun alla hän antoi haastattelun brittikanava ITV:lle. Haastattelu esitettiin sunnuntai-iltana.

Muistelmateoksen sisältöä on tullut laajalti julki jo etukäteen sen jälkeen kun kirja päätyi Espanjassa myyntiin liian varhain.

Prinssi Harry perusteli teoksen julkaisua ITV:lle sillä, että 38 vuoden ajan hänen tarinaansa ovat kertoneet muut ihmiset tarkoituksellisesti vääristellen. Hän sanoi kokeneensa, että nyt oli hyvä aika hänen kertoa oma tarinansa itse.

Prinssin paljastukset herättävät kuitenkin epäilyksiä hänen tulevaisuudestaan kuninkaallisessa perheessä. Hän on toistuvasti syyttänyt perheen olleen osasyyllisiä brittilehtien juttuihin, joissa käsiteltiin hänen ja hänen puolisonsa Meghan Marklen elämää.

Kirjassa prinssi esimerkiksi syyttää veljensä prinssi Williamin hyökänneen hänen kimppuunsa veljesten riidellessä Meghanista. Lisäksi Harry kertoo, miten menetti neitsyytensä, myöntää käyttäneensä huumeita ja sanoo surmanneensa 25 ihmistä taistellessaan Afganistanissa.

Dianan kuolemasta yhä kysymyksiä

ITV:n haastattelussa kuultiin pätkiä elämäkerrasta prinssin itsensä lukemana. Eräässä kuullussa kohdassa hän kertoo, kuinka hänen isänsä kuningas Charles kertoi hänelle prinsessa Dianan kuolemasta. Harryn ja Williamin äiti Diana kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1997.

Harry kertoi, että häneltä on kysytty, haluaisiko hän aloittaa uuden tutkinnan äitinsä kuolemasta. Hän ei kuitenkaan koe, että sille olisi tarvetta, vaikka ilmaan onkin jäänyt kysymyksiä vailla vastauksia.

Brittimedia kertoi sunnuntaina, että vaikka Harryn kirja on syvästi satuttanut Williamia ja prinssien isää Charlesia, he haluaisivat sopia asiat Harryn kanssa. Hovi ei ole virallisesti reagoinut kirjaan, ja Harryn mukaan sovinnon eleitä ei ole tullut.

Haastattelija Tom Bradby huomautti prinssille, ettei tämä ole niinkään polttanut siltoja vaan suorastaan käyttänyt liekinheitintä. Prinssi vastasi, ettei hän ole varma, miten rehellisyys on siltojen polttamista.

Harry nähtäneen kruunajaisissa

Prinssi Harry arvosteli myös isänsä toista vaimoa, kuningatarpuoliso Camillaa. Prinssi sanoo, että mediassa esiintyneet tiedot yksityisesti käydyistä keskusteluista voivat olla vain Camillan vuotamia.

Haastattelussa hän painotti rakastavansa isäänsä, veljeään ja perhettään nyt ja aina sekä toivovansa perheen pääsevän tulevaisuudessa sopuun.

– En usko, että isäni tai veljeni lukee kirjaa. Toivon todella, että he lukevat sen.

Sunday Telegraph on kertonut kuningasta lähellä olevien lähteiden sanoneen, että Charles pitää sopua Harryn kanssa ainoana tienä ulos sekamelskasta.

Sunday Timesin mukaan prinssi Harrylla ei ole muodollista roolia kuningas Charlesin toukokuisissa kruunajaisissa. Prinssin odotetaan kuitenkin osallistuvan tilaisuuteen.