Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lunta tullut Uudellamaalla kymmenisen senttiä lisää, erittäin huono ajokeli aiheuttanut ulosajoja ja peltikolareita

Eniten lunta kahdentoista viime tunnin aikana on satanut Uudellamaalla, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Suurin lumikertymä, 12 senttimetriä, mitattiin Helsingin Kaisaniemen mittauspisteellä maanantaina hieman ennen iltakuutta.

Myös muualla Uudellamaalla, kuten Porvoossa ja Lohjalla, kahdentoista viime tunnin lumikertymä on yltänyt kaksinumeroisiin lukemiin.

Lähes koko maassa on maanantaina ajettu huonossa kelissä lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Varoitus huonosta ajokelistä on voimassa puolilleöin saakka. Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa varoitetaan erittäin huonosta ajokelistä.

Myös Fintrafficin tieliikennekeskus on varoittanut ajokelin olevan paikoin huono lumisateen ja jäätävän sateen, lumisten tienpintojen ja pöllyävän lumen takia.

Huono ajokeli on aiheuttanut Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa useita ulosajoja ja peltikolareita.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Hannu Väänänen kertoi Twitterissä, että maanantaina poliisilla oli 12 tehtävää liittyen lumen aiheuttamiin kolareihin ja ulosajoihin.

Myös huomenna tupruttaa lunta

Yön aikana sateiden painopiste on siirtymässä kohti itää, mutta jälleen tiistaina aamusta myös etelärannikolle tulee lisää sadetta, sanoo päivystävä meteorologi Tuukka Keränen.

Tiistaina sateita on luvassa koko maahan Lappia lukuun ottamatta. Enimmät sateet tulevat etelärannikolla, ja lunta saattaa tulla lisää jotakuinkin saman verran kuin maanantaina.

– Myös lämpötilat ovat samankaltaisia. Etelärannikolla ollaan pikkupakkasella, mutta iltaa kohden voi olla, että menee jo plussankin puolelle.

Maan keskiosissa tiistaina on noin 5–10 astetta ja Lapissa paikoin hieman reilu 10 astetta pakkasta.

– Lämpötilat ovat ainakin etelässä noususuunnassa, Keränen sanoo.

Keskiviikkona lämpötila nousee plussan puolelle jo laajemmin maan etelä- ja keskiosissa. Sateet jatkuvat, mutta sen olomuodot vaihtelevat.

– Varmimmin vettä tulee lounaisimmassa osassa maata. Sisämaahan kun mennään, niin sateen olomuoto on enemmän märkää lunta ja lunta. Kaikenlaisia olomuotoja nähdään.

Suomen ympäristökeskus Syke on antanut tulvavaroituksen loppuviikolle Varsinais-Suomeen, Satakuntaan ja Uudellemaalle. Näissä maakunnissa joet voivat tulvia paikoin alavimmille pelloille.