Turun hovioikeudessa alkaa tänään länsiafrikkalaisen Liberian sisällissotaan liittyvien epäiltyjen sotarikosten käsittely.
Suomessa yli kymmenen vuotta asunutta sierraleonelaismiestä syytetään muun muassa murhista, törkeistä raiskauksista ja törkeästä sodankäyntirikoksesta Liberian sisällissodassa vuosina 1999–2003. Aiemmin Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet.
Kuten käräjäoikeus, myös hovioikeus aikoo matkustaa Liberiaan ja Sierra Leoneen kuulemaan todistajia ja vierailemaan epäiltyjen rikosten tapahtumapaikoilla. Oikeudenkäynnin on määrä päättyä kesäkuussa.
Todistajien luotettavuudesta kiistaa
Käräjäoikeus hylkäsi Gibril Massaquoin, 53, syytteet, koska sen mukaan asiassa jäi varteenotettava epäily siitä, oliko hän mukana syytetyissä teoissa.
Jutussa syyttäjien näyttö perustuu lähes kokonaan todistajien kertomaan. Käräjäoikeuden mukaan henkilötodisteluun liittyi kuitenkin varsin huomattavia epävarmuustekijöitä.
Todistajilla oli esimerkiksi vaikeuksia ajoittaa tarkasti parinkymmenen vuoden takaisia tapahtumia, minkä lisäksi monet heistä muuttivat kertomustaan prosessin aikana.
Syyttäjät valittivat käräjätuomiosta hoviin. Heidän mukaansa käräjäoikeus vaati todistajilta virheettömiä todistajankertomuksia, tai muuten se katsoi kertomuksen epäluotettavaksi.
– Kun tällaisia (virheettömiä) todistajankertomuksia ei ole ollut, asiassa on jäänyt varteenotettava epäily Massaquoin syyllisyydestä. Käräjäoikeuden lähtökohta on käsityksemme mukaan elämälle ja todistajapsykologiselle tutkimukselle vieras, syyttäjät kirjoittivat hovivalituksessaan.
Pääsi Suomeen todistettuaan aseveljiään vastaan
Naapurimaissa Sierra Leonessa ja Liberiassa käytiin veriset sisällissodat 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Massaquoi oli korkeassa ja vaikutusvaltaisessa asemassa sierraleonelaisessa Revolutionary United Front -kapinallisryhmässä (RUF), joka taisteli kotimaansa lisäksi Liberiassa presidentti Charles Taylorin tukena. Taylor tuomittiin sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan vuonna 2012.
Syyttäjien mukaan Massaquoi syyllistyi rikoksiin Liberian puolella RUF:n riveissä vuosina 1999–2003. Puolustus taas sanoo, että Massaquoi oli väitettyjen rikosten aikaan RUF:n puhemies rauhanneuvotteluissa eikä edes käynyt Liberiassa enää kesäkuun 2001 jälkeen.
Vuosien varrella Massaquoin välit RUF:n johtoon viilenivät ja vuonna 2002 Sierra Leonen sisällissodan päätyttyä hän lupautui todistamaan ryhmää vastaan sodan julmuuksia selvitelleessä erityistuomioistuimessa. Sen jälkeen hän pääsi todistajansuojeluun ja myöhemmin muuttamaan Suomeen Suomen ja erityistuomioistuimen välisen valtiosopimuksen nojalla.
Keskusrikospoliisi (KRP) aloitti tutkinnan hänestä vuonna 2018.