Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt se tapahtui: Lidlin halpaolut ei ole enää Suomen halvin!

Kauppaketjujen halpaolutkisa on entistä kovempaa. Lidl jää vertailussa kakkoseksi pysyttyään vuosia kärjessä.

Saksalainen kauppaketju Lidl on nostanut Kotimainen-tuotemerkillä myymänsä halpaoluen hintaa 1,05 euroon tölkiltä alkuvuoden aikana.

Tölkkihinta ehätti pysytellä pitkään 0,99 eurossa. Samalla se oli vuosien ajan ainoa kotimainen 0,33 litran halpaolut, jota myytiin kuluttajille alle eurolla.

Lidl piti oluensa tölkkihintaa niin paljon kilpailijoiden vastaavia tuotteita alempana, että sitä kuvailtiin muutama vuosi sitten hintahäiriköksi. Kilpailutilanne on kuitenkin muuttunut.

Nyt halvin markettien halpaolut on S-ryhmän Rainbow-lager. Sen hinta on 1,02 euroa tölkki.

Samaan hintaan olutta myy myös K-ryhmä, jonka halvin K Menu -olut maksaa 1,02 euroa.

Siinä missä Lidl on korottanut halpaoluensa hintaa, on S-ryhmä laskenut sitä. Viime kesänä julkaistun vertailun mukaan Rainbow-lagerista piti maksaa vielä 1,08 euroa.

Pirkka-halpaolut maksaa K-ryhmän verkkosivujen mukaan puolestaan 1,15 euroa tölkiltä.

Lidlistä ei haluttu eritellä, mitkä syyt ovat oluen hinnan noston taustalla ja onko ketjulla paineita nostaa hintaa jatkossakin.

– Hintoihin yleisesti jokaisen tuotteen kohdalla vaikuttavat useat eri syyt, kuten energian ja raaka-aineiden hinta sekä logistiikkakustannukset. Nämä useat eri tekijät vaikuttavat hintoihin suuntaan ja toiseen, emmekä luonnollisesti pysty näitä ennustamaan tulevaisuudessakaan, vaan tarkastelemme hintojamme jatkuvasti, kertoi Sanna Laininen Lidlin viestinnästä sähköpostitse.

Lue myös: HS: Tämä 1,4 euron lager on huippulaatua – myös Pirkan ja Lidlin oluet testikärjessä

Kun Lidl toi Kotimainen-oluen myyntiin vuonna 2016, tölkkihinta oli 0,82 euroa.

Olut-, ravintola- ja elintarvikealaa pitkään seurannut konkaritoimittaja Sakari Nupponen arvioi tuolloin, että Lidl myy olutta tappiolla.

Nupposen arvio perustui siihen, että 82 sentin myyntihinnasta 16 senttiä oli arvonlisäveroa. Kaupalle jäi tällöin 66 senttiä, josta valmistajan piti maksaa 50 senttiä alkoholiveroa.

Erotukseksi tuli 16 senttiä, josta 15 sentin tölkkipantin jälkeen jäljelle jäi enää 1 sentti.

– 1 sentillä pitäisi kustantaa 7–8 senttiä maksava tyhjä tölkki, 0,33 litraa olutta tölkin sisään ja kuljetukset, Nupponen ynnäili Helsingin Uutisten jutussa ja hämmästeli, miten moinen yhtälö on mahdollinen.

Kotimainen-olutta valmistavan Olvin yhteiskuntasuhdejohtaja Olli Heikkilä sanoi samassa jutussa, että panimolla on kaupan sopimuksissa aina sellainen pykälä, etteivät he kommentoi valmistuttajan asioita.

Myös Lidl kieltäytyi kommentoimasta.

Lidlistä ei nytkään herunut vastausta kysymykseen, millainen kate kaupalle jää, kun tölkkihinta on 1,05 euroa.

– Teemme omilla toimillamme parhaamme, jotta pystyisimme pitämään hinnat mahdollisimman alhaalla kuitenkaan laadusta tai vastuullisuudesta tinkimättä. Pyrimme pitämään kustannuksia kurissa muun muassa tehokkailla toimintatavoilla, tehokkaalla energiankäytöllä ja omissa kuluissa nuukailulla, Sanna Laininen muotoili sähköpostivastauksessa.

Edit 13.1. klo 14.47: Lisätty tieto K Menu -oluesta.