Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puola sanoo olevansa valmis lähettämään Ukrainaan tankkeja – Venäjä vaihtoi taas Ukrainan hyökkäystä johtavan komentajan

Puola on valmis lähettämään Ukrainaan maan toivomia Leopard-panssarivaunuja, sanoo maan presidentti Andrzej Duda.

Duda vieraili Lvivissä Länsi-Ukrainassa. Dudan mukaan Puola on valmis lähettämään tankkeja Ukrainaan "kansainvälisen koalition viitekehyksessä".

Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak sanoi aikaisemmin tänään, että Ukraina voi voittaa sodan tänä vuonna, jos länsi toimittaa sille lisää aseita.

Ministeriö selitti komentajavaihdosta tehtävien laajenemisella

Venäjä puolestaan vaihtoi jälleen Ukrainan hyökkäyksestä vastaavan komentajansa. Hyökkäykseen osallistuvista joukoista vastaa nyt armeijan esikunnan päällikkönä toiminut Valeri Gerasimov, kertoi maan puolustusministeriö keskiviikkona.

Venäjän joukkojen johdossa viime lokakuusta asti ollut Sergei Surovikin taas siirtyi Gerasimovin varakomentajaksi.

Ministeriö selitti komentajavaihdosta tehtävien laajenemisella sekä tarpeella järjestää joukkojen välille tiiviimpää vuorovaikutusta.

Heti Surovikinin aloitettua komentajana Venäjä alkoi kohdistaa lennokki- ja ohjusiskuja Ukrainan keskeiseen infrastruktuuriin aiheuttaen sähkö- ja vesikatkoja useissa kaupungeissa.

Venäjä perääntyi Etelä-Ukrainassa sijaitsevasta Hersonin kaupungista kuukausi sen jälkeen, kun Surovikin oli nimetty joukkojen johtoon. Herson oli ainoa alueellinen pääkaupunki, jonka oli venäläisjoukkojen hallussa.

Viro vaatii Venäjää vähentämään Tallinnan-suurlähetystön henkilöstöstä yli puolet

Viro vaatii Venäjää vähentämään Tallinnan suurlähetystönsä henkilökuntaa yli puolella, kertoi Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu keskiviikkona. Yhteensä 13 diplomaattia ja kahdeksan muuta työntekijää palaa Venäjälle.

Vähennyksen jälkeen Viron Moskovan-suurlähetystössä ja Venäjän Tallinnan-suurlähetystössä on sama henkilöstömäärä.

– Viro pitää tasapuolisuutta hyvin tärkeänä asiana suhteissa Venäjän kanssa. Kun otetaan huomioon nykyinen aggressiivinen sota, Venäjän suurlähetystö ei edistä Viron ja Venäjän suhteita, joten mielestämme sen nykyinen koko ei ole oikeutettu, Reinsalu sanoi Viron yleisradion mukaan.

Venäjä saa itse päättää, ketkä lähetetään kotiin.

Viro sulki viime vuonna Venäjän konsulaatit Narvassa ja Tartossa. Lisäksi kolme diplomaattia on karkotettu sotapropagandan levittämisestä.

---

Juttu on julkaistu alun perin 11.1.2023 ja sitä on korjattu 12.1.2023 kello 2.10: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Lviv sijaitsee Itä-Ukrainassa. Todellisuudessa Lviv sijaitsee Länsi-Ukrainassa.