Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ovatko tässä fiksuimmat koirarodut? – Kolmen kärki saattaa yllättää

Helsingin yliopiston tutkimuksella on selvitetty, mitkä koirarodut ratkaisevat ongelmia kaikkein fiksuimmin. Koirarotujen väliltä löytyi useita eroja muun muassa sosiaalisessa kognition, ongelmanratkaisukyvyn ja itsehillinnän suhteen.

Tutkimuksesta kertoo koira-alan asiantuntijayritys Smartdog Oy tiedotteessaan.

Tutkimusaineisto koostui noin tuhannesta testatusta koirasta. Smartdog on dosentti Katriina Tiiran kehittämä yritys, joka tarjoaa koiranomistajille erilaisia käyttäytymis- ja kognitiotestejä, joiden kautta omistajat oppivat ymmärtämään koiriensa ominaisuuksia paremmin.

Mukaan tutkimukseen otettiin vain ne rodut, joista oli kevääseen 2022 mennessä testattu vähintään 40 aikuista yksilöä, jolloin analysoitavana oli kaiken kaikkiaan 13 koirarotua.

Tutkimuksesta ei kuitenkaan suoraan selviä, mitkä koirarodut ovat älykkäimpiä, mutta esimerkiksi The Telegraph -lehti on tehnyt tästä omat johtopäätöksensä: https://www.telegraph.co.uk/news/2023/01/07/worlds-smartest-dog-revealed-might-surprise/

Koirat osallistuivat seitsemään kognitiivisia piirteitä mittaavaan testiin ja kolmeen käyttäytymistestiin.

Rotujen väliltä löytyi merkitseviä eroja testeissä, jotka mittasivat itsehillintää, ihmisten eleiden ymmärtämistä – esimerkiksi sormella osoittaminen tiettyyn suuntaan – tilaan liittyvää ongelmanratkaisua ja aktiivisuustasoa.

Testitulosten mukaan parhaiten menestynyt koirarotu oli belgianpaimenkoira malinois, toiseksi selviytyi bordercollie ja kolmanneksi sijoittui hovawart.

Testissä tutkittiin koiran suhtautumista tuntemattomaan ihmiseen, uuteen ympäristöön tutustumista ja käyttäytymistä ongelmanratkaisutilanteessa, joka on mahdoton ratkaista.

Sen sijaan rotueroja ei löytynyt koirien suoriutumiseen loogista päättelyä tai muistia vaativissa tehtävissä.

– Tulokset tarjoavat paljon mielenkiintoista informaatiota siitä, millaisia ominaisuuksia eri roduissa on mahdollisesti arvostettu enemmän, joko rodun alkuperäisessä tai nykyisessä käyttötarkoituksessa, kertoo väitöskirjatutkija Saara Junttila tiedotteessa.

Junttilan mukaan mikään kognitiivinen piirre ei sinänsä ole ”hyvä” tai ”huono”, vaan jokainen niistä on arvokas omanlaisissaan työtehtävissä.

Esimerkiksi itsenäinen työskentely voi olla hyödyllinen ominaisuus hajutyössä, kun taas kotikoiralta saatetaan toivoa enemmän ihmiseen tukeutuvaa käytöstä.

KORJAUS 13.1.2023 kello 7.07: Korjattu virheellinen tieto siitä, että Smartdog-tutkimuksella olisi suoraan selvitetty, mitkä koirarodut olisivat älykkäimpiä. Johtopäätöksiä tästä on tehnyt englantilainen The Telegraph -lehti.