Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Koronaviruksen uutta alalinjaa havaittu ensimmäistä kertaa Suomessa – "Tämä oli odotettavissa"

Koronaviruksen omikronvariantin uutta alalinjaa on havaittu nyt ensimmäistä kertaa myös Suomessa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

Alalinjan virallinen nimi on XBB.1.5, mutta siitä on käytetty myös nimeä Kraken.

Havainto omikronin uudesta alalinjasta tehtiin THL:n seurannassa, jossa selvitetään eri virusvarianttien esiintymistä Suomessa.

Seurannasta saadut tiedot päivittyvät tartuntatautirekisteriin ja seurantasivulle kahden kolmen viikon viiveellä näytteenotosta.

Maailmalla alalinjasta tehtiin ensimmäiset havainnot lokakuussa Yhdysvalloissa. Tämän jälkeen alalinjaa on havaittu sekä Britanniassa että useissa EU- ja ETA-alueen maissa.

– Oli odotettavissa, että kyseistä virusmuunnosta löytyy ennen pitkää myös Suomesta, johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra THL:stä sanoo tiedotteessa.

– (Tämän) alalinjan virusten arvioidaan tarttuvan herkästi. Kuten tällä hetkellä Suomessa kiertävät omikronvariantit, XBB.1.5 väistää tehokkaasti immuunisuojaa.

THL:n mukaan alalinjan ei tiedetä aiheuttavan muita omikronmuunnoksia vakavampaa tautia. Savolainen-Kopran mukaan rokotesuoja koronaviruksen aiheuttamaa vakavaa tautia vastaan on säilynyt erinomaisena varianteista riippumatta.