Pääministeri Sanna Marin (sd.) on aiheuttanut perussuomalaisten keskuudessa protestiaallon nimittämällä puoluetta avoimesti rasistiseksi. Perjantaina politiikan toimittajien yhdistyksen järjestämässä tilaisuudessa Marin viittasi asiaan puolueen yksittäisten kansanedustajien puheiden perusteella.
– Se on tosiasia. En ymmärrä, miksi meidän poliitikkojen täällä Suomessa pitäisi jotenkin hymistellä tai leikkiä, että nämä asiat ja puheet eivät ole totta, ikään kuin niitä ei olisi sanottu, Marin sanoi.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kertoo olevansa hyvin ylpeä perussuomalaisesta ihmiskäsityksestä ja arvopohjasta.
– Arvopohjassamme ei ole salattavaa, hävettävää, hämärää. Olemme kansallismielinen ja isänmaallinen puolue; puolustamme Suomea ja suomalaisuutta, Purra kirjoitti Twitter-tilillään.
Myös useat perussuomalaisten rivikansanedustajat puuttuivat Marinin kommenttiin. Sanna Antikainen kaipasi pääministeriltä esimerkkejä, ja Vilhelm Junnila kuvaili Marinin esiintymistä raivokohtaukseksi.
Tilaisuudessa Marin viittasi perussuomalaisten esitykseen rajata sosiaaliturvaa henkilön kansalaisuuden perusteella.
Orpo ei pidä poissulkemisia viisaina
Perjantain tilaisuus oli debatti Marinin ja pitkään gallupkärjessä kulkeneen kokoomuksen Petteri Orpon välillä. Keskustelu oli monin paikoin kiihkeää, kun osallistujat kilpailivat puheenvuoroista ja haastoivat toistensa sanomisia.
Tilaisuuden alussa huomion nappasi aiempi keskustelu mahdollisista hallituskokoonpanoista. Marin sanoi debatissa, että SDP:n vaalivoitto on ainoa tapa aidosti estää oikeistohallituksen muodostuminen Suomeen. Hän väitti, että kulisseissa on lähdetty hakemaan yhteistyötä kokoomuksen ja perussuomalaisten kesken.
– Vain sillä, että sosiaalidemokraatit on ykkösenä, voimme varmistaa toisenlaisen tuloksen, Marin sanoo.
Orpo kiisti, että hallitusneuvotteluita olisi käyty etukäteen, eikä hänen mukaansa niin tule tehdä. Hänen mukaansa kansan pitää antaa ensin puhua vaaliuurnilla ja sen jälkeen pitää katsoa, millaisia erilaisia vaihtoehtoja on.
– En pidä yhtään viisaana, että etukäteen suljetaan jokin puolue ulkopuolelle, Orpo sanoi.
Marin puolestaan vastasi, ettei ole kovin montaa vuotta siitä, kun Orpo itse on sulkenut perussuomalaiset ulos hallitusyhteistyöstä. Tämä tapahtui Juha Sipilän (kesk.) johtaman hallituksen taipaleen puolivälissä perussuomalaisten jakaantuessa. Marin sanoi, ettei näe eroa silloin perussuomalaisten johtoon valitun Jussi Halla-ahon ja nykyisen puheenjohtajan Riikka Purran välillä.
Orpon mukaan tilanne oli silloin erilainen, kun kyse oli aiemman hallitusohjelman toteuttamisen jatkamisesta. Hänen mukaansa tilanne on nyt erilainen, kun ollaan menossa vaaleihin.
Marin perusteli poissulkemista äänestäjien kuluttajansuojalla, joka perustuu eri puolueiden erilaisiin linjauksiin ja arvoihin.
– En näe arvoa sille, että meidän pitäisi teeskennellä, että kyllä se varmasti on mahdollista, että voisi tulla jokin sosiaalidemokraattien ja perussuomalaisten hallitus, Marin sanoi.
"Vuorineuvosten" veronkevennykset
Marin ja Orpo sanailivat vauhdikkaasti myös taloudesta.
Marin toisti tentissä ahkerasti sanaa "vuorineuvos", jolla hän viittasi kokoomuksen myös suurituloisille ajamiin tuloveron alennuksiin. Hän kertoi SDP:n kannattavan verohelpotuksia pieni- ja keskituloisille ja syytti kokoomuksen kohdistavan leikkaukset näihin ryhmiin.
– Te esitätte kaikkein köyhimmille keppiä, jotta voitte rahoittaa vuorineuvosten veronalennukset, Marin syytti.
Orpo vastasi sanomalla, että Suomessa tuloverotuksessa on melkein maailman kovin progressio, joka johtaa korkeisiin veroihin suurituloisille.
– Kokoomuksen ykköstavoitteita on työn, eläketulon ja ansiotulon verotuksen keventäminen, ja me tulemme pitämään siitä kiinni, hän sanoi.
Orpo myös syytti SDP:tä sellaisten veronkorotusten ajamisesta, jotka osuvat investointeihin, yrittämiseen ja työnteon kannusteihin. Hän vetosi siihen, että yritystoiminnalle on luotava houkutteleva näkymä investointeja ja Suomessa pysymistä varten, ja kytki aiheeseen myös valtion velan.
– Yritykset tällä hetkellä ovat äärettömän huolissaan siitä, että Suomi velkaantuu niin paljon. Päivän velka on huomisen veronkorotus, ja se jos jokin luo epävarmuutta siihen, miltä tulevaisuus näyttää.
Yhteistä pohjaa Euroopasta ja koulutuksesta
Erimielisyyksistä huolimatta osapuolet eivät sulkeneet pois yhteisen hallitusyhteistyön mahdollisuutta.
Orpo toisti tentissä useaan otteeseen, ettei halua etukäteen sulkea mitään vaihtoehtoa. Hän näki SDP:n kanssa yhteistä pohjaa esimerkiksi kaksivuotisen varhaiskasvatuksen tavoitteessa ja Eurooppa-politiikassa.
Myös Marin sanoi, että puolue on valmis neuvottelemaan kokoomuksen kanssa, mutta se ei tarkoita sitä, että se olisi valmis luopumaan oikeudenmukaisuuden vaatimuksesta talouden sopeuttamisessa.