Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iran kertoo teloittaneensa vakoilusta syyttämänsä Britannian kansalaisen

Iran kertoo teloittaneensa miehen, jota se on syyttänyt vakoilusta Britannian hyväksi.

Alireza Akbari, 61, oli Britannian ja Iranin kaksoiskansalainen. Hän oli työskennellyt mediatietojen mukaan muun muassa Iranin varapuolustusministerinä. Hänet pidätettiin vuonna 2019, kertoo BBC.

Mies itse kiisti syytteet. Myös Britannian ulkoministeriö vaati miehen vapauttamista ja kutsui syytteitä poliittisiksi.

BBC Persian saaman ääniviestin mukaan Akbaria kidutettiin ja kuulusteltiin satoja tunteja ja painostettiin näin "tunnustamaan" tekonsa.

BBC kertoo, että Akbar oli jo muuttanut ulkomaille muutama vuosi sitten. Hänet kuitenkin pidätettiin hänen ollessaan vierailulla Iranissa, jonne hän oli saapunut iranilaisen diplomaatin kutsumana.

Kuukausia jatkuneita protesteja

Iranissa on julistettu myös muita kuolemantuomioita johtuen maassa käynnissä olevista protesteista.

Protestit saivat alkunsa syyskuun puolivälissä, kun 22-vuotias Iranin kurdinainen Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin käsissä. Hänet oli otettu kiinni "väärin puetun" hijabin takia. Mielenosoituksissa on kuollut satoja ihmisiä ja tuhansia on pidätetty.

Protestien vuoksi Iran on julistanut 18 ihmiselle kuolemantuomion. Heistä neljä on uutistoimisto AFP:n mukaan teloitettu.