Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VTT haluaa saada Suomeen ensimmäisen kaukolämpöreaktorin vuonna 2030 – pienydinenergia voisi korvata hiilen, turpeen tai biomassan polttoa kaukolämmön tuotannossa

Teknologian tutkimuskeskus VTT asettaa tavoitteeksi, että Suomeen rakennetaan ensimmäinen kotimainen kaukolämpöreaktori vuonna 2030. Hanke on yksi VTT:n tänään julkistamista viidestä investointikohteesta, joilla pyritään edistämään kestävää teollista kasvua ja vihreää siirtymää sekä kiihdyttämään yritysten uudistumista ja kilpailukykyä.

VTT on kehittänyt kaukolämmön tuotantoon tarkoitettua LDR-50-pienydinreaktoria vuodesta 2020. Tavoite on kaupallistaa teknologia tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. VTT investoi kaukolämpöreaktorin jatkokehitykseen viisi miljoonaa euroa vuosina 2023–24.

VTT:n tutkimustoiminta kohdistuu kaukolämpötuotantoon, kun muualla työstettävissä SMR- eli pienydinvoimalahankkeissa kehitetään pääasiassa sähkön tuotantoa tai sähkön ja lämmön yhteistuotantoa.

Nykyiset kaukolämmöntuotannon ympäristövaikutukset ovat suuria, mutta pienydinenergia voisi korvata hiilen, turpeen tai biomassan polttoon perustuvaa lämmöntuotantoa. Pieniä ydinreaktoreita voidaan valmistaa sarjatuotantona, joten investointikustannus olisi pieni ja sovitettavissa usean kaupungin budjettiin, VTT arvioi.

Vauhtia uusille investoinneille

VTT:n muut tutkimusinvestoinnit kohdistuvat muovien ja tekstiilien kierrätysmenetelmien kehittämiseen, metsäteollisuuden energian- ja vedenkulutuksen vähentämiseen, biosynteettisten materiaalien kehittämiseen ja lääkinnällisten laitteiden pilotointiin.

Lisäksi VTT on tehnyt aloitteen rakentaa Espoon Otaniemeen mikroelektroniikan ja kvanttiteknologian TKI-keskittymä. Kehitysympäristön tarkoituksena on lisätä alan TKI-toimintaa Suomessa, kasvattaa tuote- ja palveluvientiä ja houkutella kansainvälisiä osaajia, yrityksiä ja investointeja. Mukana hankkeessa ovat Espoon kaupunki, Aalto-yliopisto ja Teknologiateollisuuden puolijohdetoimialaryhmän yritysjäsenet.

Investoinnit rahoitetaan VTT:n voittovaroista, joita on kertynyt 28 miljoonaa euroa siitä lähtien kun VTT:stä vuonna 2015 tehtiin osakeyhtiö. VTT käyttää tästä summasta kolmen vuoden aikana 15 miljoonaa euroa siemenrahoituksena.

– Kaikissa investointikohteissa on mukana sellaista VTT:n ja tutkimuskumppanien osaamista, joka tekee niistä ainutlaatuisia. Näissä alueissa näemme mahdollisuuden saavuttaa seuraavaksi teollinen skaala ja sitä kautta luoda uutta liiketoimintaa Suomeen, sanoo VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara tiedotteessa.

Mukaan on Vasaran mukaan jo lupautunut useita kotimaisia ja kansainvälisiä yrityksiä.

– Tavoitteena on, että nämä panostukset kiihdyttävät teollisuuden uudistumista yrityksissä ja houkuttelevat lisäinvestointeja suoraan yrityksiin, Vasara sanoo.