Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi ratkoo eriasteisia piiritystehtäviä jopa päivittäin – "Tyypillisesti kyse on siitä, että päihtynyt mieshenkilö on ajautunut sellaiseen mielentilaan, että millään ei ole mitään väliä"

Poliisi kohtaa Suomessa laajamittaisia piiritystilanteisiin johtavia tapahtumia lähes viikoittain. Lievempiä tilanteita, joissa esimerkiksi epäillyn henkilön puhuttamisen ja alueen eristämisen hoitaa yksi poliisipartio, voi olla jopa päivittäin, kertoo poliisin operatiivisen johtamisen opettaja ja asiantuntija, ylikomisario Sami Hätönen Poliisiammattikorkeakoulusta.

Hätösen mukaan piiritystilanteelle ei ole selkeää määritelmää eikä niitä tilastoida, joten niiden yleisyys perustuu arvioihin. Hän sanoo, että piiritykseen johtavat alkutilanteet vaihtelevat suuresti.

– Tyypillisesti kyse on siitä, että päihtynyt mieshenkilö on ajautunut sellaiseen mielentilaan, että millään ei ole mitään väliä ja halutaan uhmata auktoriteetteja. Nämä ovat yhdistäviä tekijöitä, jotka aika usein toteutuvat valitettavasti, Hätönen sanoo STT:lle.

Poliisilla oli sunnuntaina Juupajoella Pirkanmaalla tunteja kestänyt piiritystilanne. Se lähti liikkeelle kotihälytystehtävästä, jonka poliisi sai asuntoon Kopsamontielle aamukuudelta. Asunnossa olleen miehen epäiltiin olevan aseistautunut, joten asunto ja Kopsamontie eristettiin. Paikalle hälytettiin Sisä-Suomen poliisin lisäksi yksiköitä Helsingin poliisilaitoksesta. Paikalla oli myös ensihoito ja Rajavartiolaitoksen helikopteri.

Tilanne ratkesi iltapäivällä siihen, että mies tuli neuvottelujen jälkeen ulos talosta. Miestä epäillään piiritystilannetta edeltäneestä törkeästä pahoinpitelystä sekä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja ampuma-aserikoksesta.

Neuvottelemalla pyritään luomaan luottamussuhde henkilöön

Hätönen sanoo, että piiritystilanteet pyritään ensisijaisesti hoitamaan puhumalla. Hänen mukaansa kyse on erittäin vaativasta vuorovaikutustilanteesta, jossa tavoitteena on, että kiinniotto voidaan tehdä voimakeinoja käyttämättä.

– Poliisi pyrkii kaikin keinoin pääsemään, en voi sanoa, että yhteisymmärrykseen kohdehenkilön kanssa, mutta kuitenkin tuomaan faktat esiin ja luomaan tietynlaisen luottamussuhteen. Esimerkiksi jos kohdehenkilön kanssa sovitaan, miten kiinniotto tapahtuu, niin lähtökohtaisesti siitä pyritään pitämään kiinni.

Neuvottelu voi kestää kauankin, jos tilanteessa ei ole välitöntä vaaraa kenellekään.

– Kohdehenkilö saattaa esittää uhkauksia, joilla hän yrittää estää poliisin toimenpiteet, esimerkiksi asuntoon tulemisen tai kiinnioton. Vaikka uhkaukset kohdistuisivat pelkästään poliisin, ei toimenpiteistä voida lähtökohtaisesti luopua.

– Jos on joku välittömästi henkeä ja terveyttä vaarantava tilanne meneillään, niin se pyritään aina keskeyttämään.

Hätönen huomauttaa, että poliisin näkökulmasta tilanteet ja niiden haastavuus vaihtelevat riippuen siitä, ollaanko isojen kaupunkien lähistössä vai harvaan asutulla alueella.

– Monin paikoin Suomessa poliisin resurssit on heikot ja etäisyydet pitkät. Saattaa olla, että sellaisen piiritystilanteen, joka ruuhka-Suomessa hoidetaan lukuisien poliisipartioiden avulla, joutuu jossain kauempana syrjäseudulla hoitamaan yksittäinen poliisipartio.