Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Annika Saarikko: Vastaus Yhdysvalloille näyttäytyy joillekin taas mahdollisuutena eurooppalaisesta yhteisvelasta

Euroopan unionin jäsenmaiden valtiovarainministerit ovat käyneet vuoden ensimmäisessä kokouksessaan Brysselissä tunnusteluja siitä, miten unionin jäsenmaissa oltaisiin valmiita vastaamaan Yhdysvaltojen vihreään elvytyspakettiin.

Noin 370 miljardin dollarin paketin on pelätty imuroivan investointeja Euroopasta Yhdysvaltoihin. Siksi EU:ssa pohditaan kuumeisesti, miten pakettiin pitäisi vastata.

Suomea kokouksessa edusti valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.), joka kuvasi maiden ajattelun eroavaisuuksia medialle tilaisuuden jälkeen.

– Osalle EU-maista tämä näyttäytyy taas kerran tilaisuutena tuoda pöytään esitys vahvemmasta yhteisestä taloudellisesta EU:sta, joka tarkoittaa esimerkiksi enemmän yhteistä rahaa velaksi otettuna ja sitä kautta EU:n ja sen kilpailukyvyn vahvistamista.

Suomi puolestaan edustaa ajattelua, jossa pitkäjänteisempi tapa olisi avoin ympäristö, jonne tullaan muista syistä. Saarikon mukaan keskustelu oli kuitenkin kokonaisuutena rohkaiseva.

– Pikemminkin valtaosa jäsenmaista ja valtiovarainministerikollegoistani kannatti nyt rauhallista tilanteen arviointia, neuvottelutietä Yhdysvaltojen kanssa, Saarikko kuvaili.

Hän sanoi, että hereillä keskustelussa kannattaa kuitenkin olla.

Saksa olennainen peluri

Muun muassa komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on tuonut esille mahdollisuutta yhteisrahoitteisiin instrumentteihin ja valtiontukisääntöjen helpottamiseen. Myös Ranska on ollut voimakkaasti näiden toimien kannalla.

Keskeinen tekijä lopputuloksessa on Saksa, jonka hallituksessa on ollut eriäviä ajatuksia mahdollisista vastauksista Yhdysvaltojen pakettiin. Saarikon mukaan Saksan kannoissa kuului pitkän linjan kritiikki yhteistä velkaa kohtaan, mutta toisaalta valtiontukisäännöistä joustamisen kanssa asia voi olla toinen.

Saarikko toi myös esille, että Saksa ja Ranska ovat jo aiemmin jakaneet massiivisen määrän valtiontukia.

Estetäänkö suuraskeleet kohti kauppasotaa?

Vaikka Saarikko ja muut suomalaispoliitikot ovat olleet hyvin kriittisiä Yhdysvaltojen vihreää elvytyspakettia kohtaan, eivät suomalaisetkaan suhtaudu asiaan yliolkaisesti. Saarikon mukaan on huolestuttavaa, jos paketti uhkaa eurooppalaisten yritysten asemaa.

Hän sanoi kuitenkin olevansa hyvin toiveikas siitä, että neuvotteluteitse estettäisiin suuraskeleet kohti kauppasotaa.

– Sellainen kehityssuunta, jossa eri maailman maat ajattelevat vain itseään, ei ole erityisesti Suomen kaltaiselle maalle hyväksi. Pieni ja avoin vientitalous ei hyödy siitä, että Yhdysvallat tai EU ryhtyy ajattelemaan vain itseään.

Saarikon mukaan oikea tapa keskittyä olisi, että haitallisia riippuvuuksia puretaan.