Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson kutsui Turkin Erdogania "islamistiseksi diktaattoriksi"

Turkin ja Ruotsin välien lämpeneminen saattaa taas hankaloitua, sillä ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on kutsunut Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania "islamistiseksi diktaattoriksi".

Åkesson käytti luonnehdintaa Dagens Nyheterin haastattelussa.

Åkessonin mukaan Turkin taivuttelemisessa tukemaan Ruotsin Nato-jäsenyyttä on rajansa, koska viime kädessä vastapuolena on epädemokraattinen hallinto sekä diktaattori.

– Olen anti-islamistisen puolueen SD:n puoluejohtaja, ja minulla on vahvat näkemykset Erdoganin kaltaisesta islamistidiktaattorista, hän sanoi.

"Myös Putin on kansan valitsema"

Hän myös epäili, voidaanko Erdogania edes pitää demokraattisesti valittuna johtajana. Erdogan on useasti ylpeillyt sillä, että hänet ja hänen AK-puolueensa on valittu Turkin johtoon vaaleissa jo yli 20 vuoden ajan.

– Hän on kansan valitsema, kyllä. Mutta niin on myös (Venäjän presidentti Vladimir) Putin siinä mielessä, Åkesson vertasi.

Åkessonin puheilla on merkitystä, sillä hänen johtamansa maahanmuuttokriittiset ruotsidemokraatit (SD) nousi syyskuun parlamenttivaaleissa Ruotsin toiseksi suurimmaksi puolueeksi yli viidesosalla äänistä. SD:n tuki on pääministeri Ulf Kristerssonin oikeistolaiselle koalitiohallitukselle ratkaisevan tärkeää.

Viime päivinä Turkin ja Ruotsin välejä on hiertänyt kurdiaktivistien tempaus Tukholmassa, jossa aktivistit roikottivat Erdogania esittävää nukkea pää alaspäin "kuvaamaan diktaattorien kohtaloa". Protesti suututti Turkissa ja johti Ruotsin suurlähettilään kutsumiseen puhutteluun Turkin ulkoministeriössä sekä Turkin, Suomen ja Ruotsin parlamenttien puhemiesten tapaamisen peruuntumiseen tällä viikolla Turkissa.