Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Useat maat ilmoittivat lisätuesta Ukrainalle ennen tärkeää aseapukokousta Saksassa

Useat Euroopan maat ilmoittivat lisätuesta Ukrainalle ennen tärkeää kansainvälistä aseapukokousta Saksan Ramsteinissa, johon osallistuu kymmeniä maita, Suomi mukaan lukien.

Näkyvimmin tukea osoitti torstaina Viro, joka ilmoitti tähän mennessä suurimman aseapupakettinsa lähettämisestä Ukrainalle sekä järjesti kokouksen Ukraina-avusta yli kymmenen maan kanssa sotilastukikohdassaan. Kokous järjestettiin Viron puolustusministerin Hanno Pevkurin ja Britannian puolustusministeri Ben Wallacen aloitteesta, solidaarisuuden osoituksena Ukrainalle sekä lähettämään maailmalle viestin Ukrainan avuntarpeesta.

– Se, mitä Ukraina tarvitsee, on raskaita aseita puolustautuakseen Venäjää vastaan. Kovimmat taistelut ovat vielä edessäpäin, sanoi Viron puolustusministeri Pevkur tiedotustilaisuudessa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ilmoitti olevansa "vakaasti" sitä mieltä, että Ukraina tarvitsee panssarivaunuja sekä lisää ilmapuolustus- ja tykistöjärjestelmiä sekä ammuksia.

Hän tviittasi asiasta tavattuaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

Michel sanoi myös uskovansa, että tulevat viikot voivat olla ratkaisevia Ukrainassa ja että Ukraina taistelee myös koko Euroopan ja sen arvojen puolesta.

Viro on auttanut Ukrainaa 370 miljoonan euron edestä

Viron apupakettiin kuuluu Ukrainan pyytämiä haupitseja eli kenttätykkejä, kranaatinheittimiä sekä ampumatarvikkeita 113 miljoonan euron edestä.

Uusimman apupaketin myötä Viro on antanut Ukrainalle sotilaallista apua 370 miljoonan euron edestä, mikä on noin puolet Viron viime vuoden puolustusbudjetista ja yli prosentin Viron bruttokansantuotteesta, kertoi Viron puolustusministeriö torstaina.

Zelenskyi kiitti Twitterissä Viroa avusta ja sanoi arvostavansa sitä "syvästi". Ukraina on toistuvasti pyytänyt raskaampaa kalustoa voidakseen puolustautua Venäjän joukkoja vastaan sekä miehitettyjen alueiden takaisin valtaamiseksi.

Ajatushautomo Kiel Institute for the World Economyn raportin mukaan Viro on antanut bruttokansantuotteeseensa nähden kaikkein eniten sotilaallista, taloudellista ja humanitaarista apua Ukrainalle.

"Emme ole lähdössä minnekään, herra Putin"

Myös Britannia korosti tukeaan Ukrainalle Virossa. Britannia toimittaa Ukrainalle yksikön Challenger 2 -taistelupanssarivaunuja, puolustusministeri Wallace vahvisti Viron kokouksessa.

Pääministeri Rishi Sunakin kansliasta oli kerrottu viikonloppuna, että tämä tarkoittaa yhteensä 14:ää panssarivaunua.

Britannia lähettää maahan myös muun muassa 600 Brimstone-panssarintorjuntaohjusta ja kouluttaa vielä 20 000 ukrainalaissotilasta tänä vuonna, Wallace lisäsi. Britannian puolustusministeriö oli jo maanantaina ilmoittanut sotilasavun tarkemmasta sisällöstä.

– Jos (Venäjän presidentti Vladimir) Putin löi vetoa sen puolesta, että me luovuttaisimme tähän mennessä, hän oli väärässä, Wallace lausui tiedotustilaisuudessa Virossa.

– Emme ole lähdössä minnekään, herra Putin. Me olemme täällä vielä pitkään, me seisomme Ukrainan rinnalla. Sinun on muutettava toimintaasi (ja) vetäydyttävä Ukrainasta, Wallace lausui tiedotustilaisuudessa Virossa.

Mukana Viron kokouksessa oli Viron mukaan edustajia kymmenestä muusta valtiosta, kuten Saksasta, Puolasta, Tanskasta, Tshekistä ja Espanjasta. Perjantaina Saksassa Suomen puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) osallistuu Ramsteinin kokoukseen yhdessä Puolustusvoimain komentajan, kenraali Timo Kivisen kanssa.

Ruotsi lähettää Archer-tykistöjärjestelmän

Ruotsin hallitus kertoi myös torstaina, että Ruotsi on päättänyt lähettää Archer-tykistöjärjestelmän Ukrainaan osana uutta aseapupakettiaan. Pääministeri Ulf Kristersson kertoi tiedotustilaisuudessa, että itsenäisesti liikkuvat ja tehokkaat Archer-haupitsit ovat olleet korkealla Ukrainan toivelistalla maalle annettavasta aseavusta. Archer-haupitsien kantama on jopa 30–50 kilometriä.

Ruotsin puolustusvoimien on määrä valmistella tykistöjärjestelmän siirto Ukrainaan. Hallitus ei kertonut, montako haupitsia tukipaketti sisältää.

Kyseessä on järjestyksessään Ruotsin kymmenes sotilaallinen tukipaketti Ukrainalle, ja sen arvo on yhteensä 4,3 miljardia kruunua.

Pakettiin sisältyy haupitsien lisäksi muun muassa taisteluajoneuvoja sekä NLAW-panssarintorjuntaohjuksia.

Tanskakin kertoi lisäavusta, lahjoittaa haupitseja

Myös Tanska ilmoitti myöhemmin torstaina lahjoittavansa Ukrainaan 19 ranskalaisvalmisteista Caesar-haupitsia.

– Olen iloinen, että olemme nyt saaneet parlamentilta laajan tuen lahjoittaaksemme (haupitsit) Ukrainan vapaustaistelulle, Tanskan puolustusministeri Jakob Ellemann-Jensen sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Osa haupitseista on vielä toimittamatta Tanskalle, hän kertoi. Puolustusministeriön mukaan järjestelmässä on vielä useita teknisiä haasteita, jotka on ratkaistava yhteistyössä valmistajan ja Ukrainan kanssa.

Ukraina on pyytänyt satoja panssarivaunuja

Aseita tarvitaan Ukrainan mukaan huomattavasti enemmän kuin tähän mennessä länsimaista on luvattu. Guardianin tällä viikolla haastatteleman asiantuntijan mukaan Ukraina tarvitsisi "noin sata" taistelupanssarivaunua; Ukraina itse on pyytänyt 300 panssarivaunua ja vähintään 600 taisteluajoneuvoa.

Britannian esimerkistä huolimatta kaikki länsimaat eivät ole vakuuttuneita siitä, että taistelupanssarivaunujen toimittaminen Ukrainaan olisi hyvä ajatus.

Wall Street Journal -lehden mukaan Saksa ei toimita eikä anna liittolaistensa toimittaa saksalaisvalmisteisia Leopard-vaunuja Ukrainaan, ellei Yhdysvallat lähetä omiaan. Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonin edustaja puolestaan kertoi keskiviikkona paikallista aikaa, ettei Yhdysvallat ole tällä hetkellä valmis toimittamaan kehittyneitä Abrams-taistelupanssarivaunujaan Ukrainalle. Yhdysvaltojen mukaan se ei usko, että ukrainalaiset pystyisivät käyttämään vaunuja, jotka Yhdysvaltojen mukaan ovat monimutkaisia ja myös kalliita ylläpitää.

Korjattu klo 18.58 Charles Michelin titteli: hän on Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP