Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työntekijöiden kokema kuormitus on kasvanut terveysalalla ja poliisitoimessa, kertoo Keva

Työntekijöiden kokema kuormitus on kasvanut aiemmasta muun muassa terveysalalla ja poliisitoimessa, käy ilmi eläkevakuutuslaitos Kevan tutkimuksesta. Siinä selvitettiin julkisen alan työhyvinvointia viime vuonna.

Terveysalalla useampi kuin joka toinen arvioi, ettei aikaa tai henkilöresursseja ole riittävästi. Suunnilleen yhtä moni koki työnsä fyysisesti kuormittavaksi. Terveysalalla alle puolet katsoi, että voi vaikuttaa työhönsä liittyviin asioihin.

Valtion poliisitoimessa työ koetaan henkisesti raskaaksi. Poliisitoimen sekä vankeinhoidon työpaikoilla kaksi viidestä työntekijästä arvioi työhyvinvoinnin kehittyneen huonompaan suuntaan.

Sen sijaan sekä kirkon kaikilla ammattialoilla että maanpuolustuksen ja rajavartioinnin työntekijöiden keskuudessa hyvinvointi työyhteisössä on kehittynyt parempaan suuntaan.

Tutkimus perustuu iän ja sukupuolen mukaan edustavaan otokseen kunta-alan, hyvinvointialueiden, valtion virastojen ja kirkon alan eri ammattialojen työntekijöistä. Tutkimukseen haastateltiin puhelimitse 3 700 palkansaajaa elo- ja marraskuun välisenä aikana.

Henkinen työkyky voi säilyä hyvänä myös raskaassa työssä

Valtaosa julkisen alan työntekijöistä kokee tutkimuksen mukaan työnsä tärkeäksi ja merkitykselliseksi sekä osaamisensa riittäväksi.

– On tärkeää kiinnittää huomiota ja lisätä keskustelua julkisen työn voimavaroista, kuten työn merkityksestä, osaamisesta tai luottamuksesta, jotka voivat tukea työkykyä. Vaikka työ olisi henkisesti raskasta, henkinen työkyky voi säilyä hyvänä, jos mahdollisuudet vaikuttaa omaan työhön koetaan hyvinä, sanoo Kevan tutkimusjohtaja Laura Pekkarinen tiedotteessa.

Varhaiskasvatuksen työntekijöistä aiempaa useampi koki työnsä fyysisesti ja henkisesti raskaaksi samalla, kun vain joka toinen koki voivansa vaikuttaa työhönsä.

Kaikista varhaiskasvatuksen työntekijöistä lähes neljännes arvioi, ettei heillä ole voimavaroja kohdata muutoksia ja haasteita työssään.