Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Ulkoministeri Blinken: Yhdysvallat kehottaa viimeisiä Nato-maita ratifioimaan Suomen ja Ruotsin jäsenyyden nopeasti

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Hypo ennakoi: Suomi vajoaa taantumaan, talous laskee yhdellä prosentilla

Suomen talous laskee tänä vuonna yhdellä prosentilla ja vajoaa taantumaan, arvioi asuntomarkkinoihin erikoistunut Hypo tuoreessa talouskatsauksessaan.

Hypo ennakoi, että taantuma tuntuu varsinkin alkuvuonna. Sen taustalla on Venäjän hyökkäyssodasta seurannut voimakas inflaatio, joka puolestaan vähentää kulutusta ja heikentää Suomen ulkomaankaupan näkymiä.

Toisaalta katsauksessa arvioidaan, että nimellispalkat nousevat Suomessa paremmin tänä vuonna kuin 15 vuoteen. Hypo arvioi taloustilanteen helpottavan loppuvuoden aikana ja talouden kääntyvän loivaan prosentin kasvuun vuonna 2024.

Ulkoministeri Blinken: Yhdysvallat kehottaa viimeisiä Nato-maita ratifioimaan Suomen ja Ruotsin jäsenyyden nopeasti

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan Yhdysvallat kehottaa viimeisiä sotilasliitto Naton jäsenmaita ratifioimaan Suomen ja Ruotsin jäsenyyden nopeasti. Turkki ja Unkari eivät ole vielä ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä.

Blinken keskusteli torstaina puhelimitse Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr.) sekä Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin kanssa. Ulkoministeriön lausunnon mukaan Blinken vakuutti Haavistolle ja Billströmille Yhdysvaltain tukevan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Blinken kirjoitti Twitterissä myös, että Yhdysvallat odottaa Suomen ja Ruotsin liittyvän Natoon niin nopeasti kuin mahdollista.

Saksan Ramsteinissa keskustellaan kansainvälisestä aseavusta Ukrainalle

Saksan Ramsteinissa ovat tänään koolla noin 50 maan edustajat pohtimassa Ukrainalle toimitettavaa aseapua. Suurta mielenkiintoa herättää muun muassa se, kuullaanko uusia linjauksia saksalaisten Leopard-taistelupanssarivaunujen lähettämisestä.

Ukraina on toivonut juuri Leopardeja ja raskaampaa aseistusta. Saksa ei tähän mennessä ole näyttänyt vihreää valoa.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on sanonut, että Ukrainan länsimaisten tukijoiden on määrä luvata Ramsteinissa aiempaa raskaampien ja nykyaikaisempien aseiden toimittamista. Suomesta kokoukseen osallistuvat puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) ja puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen.

Myös Yhdysvallat ilmoitti lisätuesta Ukrainalle aseapukokouksen alla

Yhdysvallat on ilmoittanut uudesta 2,5 miljardin dollarin eli noin 2,3 miljardin euron aseapupaketista Ukrainalle.

Paketti sisältää yhteensä liki 150 panssaroitua taisteluajoneuvoa, Avenger-ilmatorjuntajärjestelmiä sekä muita sotatarvikkeita, puolustusministeriö kertoo. Paketissa ei kuitenkaan ole mukana Ukrainan toivomia taistelupanssarivaunuja.

Useat maat ilmoittivat torstaina lisätuesta Ukrainalle ennen perjantaina pidettävää kansainvälistä aseapukokousta Saksan Ramsteinissa.

Yhdysvallat ilmoitti 3 miljardin dollarin aseapupaketista viime viikolla. Kaikkiaan Yhdysvallat on antanut asetukea Ukrainalle yli 26,7 miljardin dollarilla. (Lähde: AFP)

Zelenskyi kertoo odottavansa vahvoja päätöksiä uusista asetoimituksista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo odottavansa vahvoja päätöksiä uusista asetoimituksista, kun noin 50 maan edustajat kokoontuvat tänään kansainväliseen aseapukokoukseen Saksan Ramsteinissa.

Zelenskyi kertoi odotuksistaan jokailtaisessa puheessaan torstaina. Hän kertoi odottavansa suurta aseapupakettia Yhdysvalloilta.

Yhdysvallat ilmoitti pian Zelenskyin puheen jälkeen tukevansa Ukrainaa uudella 2,5 miljoonan dollarin tukipaketilla.

Zelenskyi myös kiitti Kiovassa vieraillutta Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaa Charles Micheliä, joka sanoi Ukrainan tarvitsevan panssarivaunuja sekä lisää ilmapuolustus- ja tykistöjärjestelmiä sekä ammuksia. (Lähde: AFP)

Pariisissa yli 40 pidätettiin eläkeuudistusta vastustavissa mielenosoituksissa

Pariisissa yhteensä 44 ihmistä pidätettiin torstaina eläkeuudistusta vastustavissa mielenosoituksissa, poliisi kertoo.

Ranskassa järjestettiin lakkoja epäsuosittua eläkeuudistussuunnitelmaa vastaan torstaina, minkä lisäksi yli miljoona ihmistä osallistui mielenosoitusmarsseille uudistusta vastaan.

Presidentti Emmanuel Macronin hallitus esitteli viime viikolla eläkeuudistussuunnitelman, joka nostaisi eläköitymisiän suurimmalla osalla 62 vuodesta 64 vuoteen. (Lähde: AFP)

Folkrockin pioneeri David Crosby on kuollut 81-vuotiaana

Folkrockin edelläkävijänä pidetty muusikko David Crosby on kuollut 81-vuotiaana, kertoo yhdysvaltalaismedia. Periamerikkalaisen folkin isähahmona pidetty Crosby oli vaikutusvaltainen erityisesti 1960- ja 70-luvuilla.

Crosbyn yhtyeitä olivat Byrds ja myöhemmin Crosby, Stills, Nash and Young, jossa Crosby soitti yhdessä Neil Youngin kanssa.

Kuolemantapauksesta uutisoi ensimmäisenä Variety-lehti. Asiasta lehdelle kertoneen Crosbyn vaimon Jan Dancen mukaan Crosby menehtyi pitkäaikaisen sairauden seurauksena. (Lähde: AFP)

Maastohiihdon SM-kilpailut alkavat Tampereella - päivän ohjelmassa pariviestit

Maastohiihdon Suomen mestaruuskilpailut alkavat tänään Tampereella. Avauspäivän ohjelmassa ovat pariviestit vapaalla hiihtotavalla.

Pariviestin karsinnat alkavat kello 12. Naisten loppukilpailu hiihdetään kello 14 ja miesten loppukilpailu kello 14.30.

Lauantaina hiihdetään vapaalla hiihtotavalla miesten 15 ja naisten 10 kilometrin kilpailut. Kisat päättyvät sunnuntaina perinteisen hiihtotavan sprinttikilpailuihin.

Heliövaara ja Glasspool voittoon Australian avoimissa, Ruusuvuorelle nelinpelissä tappio

Tenniksen miesten nelinpelissä Harri Heliövaara ja brittiparinsa Lloyd Glasspool ovat voittaneet yhdysvaltalaisparin Nathaniel Lammonsin ja Jack Withrow'n Australian avoimien ensimmäisellä kierroksella.

Turnauksessa kuudenneksi sijoitettu pari Heliövaara/Glasspool voitti erin 7–6 (7–3), 6–3.

Miesten kaksinpelin toisella kierroksella jo tappion kokenut Emil Ruusuvuori on hävinnyt myös nelinpelissä ecuadorilaisparinsa Diego Hidalgon kanssa.

Ruusuvuori/Hidalgo hävisi kolmanneksi sijoitetulle parille Marcelo Arevalo El Salvador/Jean-Julien Rojer Hollanti erin 1–6, 6–7 (7–1).

Suomalaiset syöttivät neljä tehopistettä Floridan kaataessa Montrealin 6-2

Jääkiekon NHL:ssä vierailemassa ollut Florida Panthers on kaatanut Montreal Canadiensin selvin luvuin 6–2. Maalirytäkässä Floridan suomalaistiimi ei päässyt itse maalintekoon, mutta syöttöpisteitä kerrytettiin useita.

Floridansuomalaisista Aleksander Barkov napsi tililleen kaksi syöttöä, minkä lisäksi maalia pääsi rakentamaan Anton Lundell. Syöttöpisteen tililleen hankki myös Montrealin Jesse Ylönen.

Toisaalla ottelukierroksella Carolina Hurricanes voitti Minnesota Wildin 5–2, ja Carolinan kolmannen maalin teki Teuvo Teräväinen.

Manchester City käänsi horisontissa siintäneen tappion 4-2-voitoksi Tottenhamista

Jalkapallon Englannin Valioliigan torstain myöhäisottelussa Manchester City nousi tappiollisen ensimmäisen puoliajan jälkeen voitolle vieraillutta Tottenhamia vastaan.

Avauserässä City pantiin seinää vasten, kun Tottenhamin avausmaalin vei perille Dejan Kulusevski 44. peliminuutilla ja pian sen jälkeen Emerson Royal nosti Tottenhamin 0–2-johtoon.

Toisella puoliajalla ottelun suunta teki kuitenkin täyskäännöksen, kun City toimitti lyhyessä ajassa perille kolme maalia Julian Alvarezilta, Erling Haalandilta ja Riyad Mahrezilta. Ottelun viime minuuteilla Mahrez laukoi toisenkin maalin.