Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Pandemia lisäsi lasten ja nuorten jännittämistä sosiaalisissa tilanteissa, Trump selvä suosikki republikaanien presidenttiehdokkaaksi

Lasten ja nuorten kokema sosiaalinen jännittäminen lisääntyi koronapandemian aikana – myös niillä lapsilla ja nuorilla, jotka eivät olleet jännittäneet aikaisemmin, kertoo lasten ja nuorten erikoispsykologi Mia Huolman.

Pandemian alkuvaiheessa sosiaalinen jännittäminen saattoi vähentyä, kun ihmisiä ohjattiin välttämään kasvokkaista kanssakäymistä.

Kouluun ja sosiaalisiin tilanteisiin palatessa nämä lapset saattoivat Huolmanin mukaan kuitenkin jännittää entistä enemmän.

Jännittäminen on psykologi ja psykoterapeutti Minna Martinin mukaan johtanut pahimmillaan vakavampaan oireiluun.

Asiantuntijoiden mukaan arkea haittaavaan jännittämiseen on tärkeää hakea apua jo varhaisessa vaiheessa.

USU: Eduskuntavaalien ehdokkuudesta peritään enimmillään 3 000 euroa

Eduskuntavaalien ehdokkuudesta peritään Suomessa enimmillään 3 000 euroa, kertoo Uutissuomalainen. 3 000 euron suuruista maksua perivät ehdokkailtaan kokoomuksen Pohjois-Pohjanmaan piiri sekä keskustan Pohjois-Pohjanmaan piiri.

Kymmenestä eduskuntapuolueesta ehdokasmaksu on käytössä vähintään osassa piireistä kokoomuksessa, keskustassa, nyt-liikkeessä, SDP:ssä ja vihreissä. Maksuista päätetään puolueissa piirikohtaisesti, eikä maksua välttämättä ole joka piirissä.

Eduskuntapuolueista perussuomalaiset, vasemmistoliitto, RKP, kristillisdemokraatit ja Valta kuuluu kansalle eivät peri ehdokasmaksua.

Savusukeltajat löysivät miehen kuolleena pienkerrostalon palossa Rovaniemellä

Keski-ikäinen mies on kuollut pienkerrostalon palossa Rovaniemellä perjantai-iltana, Lapin poliisi kertoo.

Savusukeltajat löysivät palavasta asunnosta kaksi keski-ikäistä miestä. Toinen heistä oli kuollut, kun pelastuslaitos toi heidät ulos asunnosta. Toinen miehistä oli vakavasti loukkaantunut.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen Viirinkankaan kaupunginosassa sijaitsevan pienkerrostalon palosta ennen iltakahdeksaa perjantaina.

Kaikki rapun asunnot evakuoitiin, mutta osa asukkaista pystyi palaamaan asuntoihinsa jo illalla.

Poliisi ei epäile asiassa rikosta.

Trump selvä suosikki republikaanien presidenttiehdokkaaksi esivaaliäänestäjien kyselyssä

Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trump on selvä suosikki republikaanien presidenttiehdokkaaksi tuoreessa Hill-lehden julkaisemassa Harvardin yliopiston kyselyssä esivaaliäänestäjille.

Kuvitelluissa kahdeksan ehdokkaan esivaaleissa 48 prosenttia äänestäisi Trumpia. Kakkossijalle 28 prosentilla nousi Floridan kuvernööri Ron DeSantis, jota on pidetty Trumpin päähaastajana.

Kahdeksan nimen joukosta Trump ja DeSantis olivat ainoat ehdokkaat, joiden kannatus ylitti kymmenen prosenttiyksikön rajan. Tammikuun kyselyyn vastasi hieman yli 2 000 rekisteröitynyttä äänestäjää.

Entinen koronaministeri nousee Uuden-Seelannin pääministeriksi

Uuden-Seelannin pääministeriksi nousee Chris Hipkins, joka oli aiemmin maan koronatoimista vastannut ministeri. Valinnan tekivät hallitsevan työväenpuolueen parlamentaarikot, ja Hipkins oli ainoa ehdokas. Työväenpuolue vahvistaa 44-vuotiaan Hipkinsin valinnan vielä puoluekokouksessaan sunnuntaina.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern ilmoitti torstaina yllättäen jättävänsä tehtävänsä. Ardern perusteli päätöstään sillä, ettei hänellä ole enää voimia jatkaa tehtävässään.

Ardern toimi pääministerinä vuodesta 2017 lähtien. Aloittaessaan hän oli 37-vuotiaana hetkellisesti maailman nuorin hallituksenjohtaja.

Uudessa-Seelannissa järjestetään parlamenttivaalit ensi lokakuussa. (Lähde: AFP)

Mielenosoitukset Perussa jatkuvat, turistit ovat jälleen jumissa Machu Picchussa

Etelä-Amerikassa Perussa rajut mielenosoitukset jatkuvat yhä, vaikka lähes kolmasosaan maasta on julistettu poikkeustila.

Paikallista aikaa perjantaina mielenosoittajat ottivat jälleen yhteen poliisin kanssa protesteissa eri puolilla maata.

Mielenosoituksissa on vaadittu presidentti Dina Boluarten eroa ja uusien vaalien järjestämistä. Ainakin 45 ihmistä on kuollut viikkoja kestäneissä protesteissa.

Mielenosoitusten takia kulkuyhteydet on katkaistu jälleen kerran turistien suosimaan Machu Picchuun. Ainakin 300 ihmistä on jäänyt saarroksiin inkakaupungin lähelle. (Lähde: AFP)

Brasilian puolustusministerin mukaan maan asevoimat eivät olleet suoraan mukana tammikuun mellakassa

Brasilian puolustusministeri Jose Mucion mukaan maan asevoimat eivät olleet suoraan osallisena mellakassa maan pääkaupungissa aiemmin tammikuussa.

Kaksi viikkoa sitten Brasiliaa järkytti väistyneen presidentin Jair Bolsonaron kannattajien hyökkäys hallintorakennuksiin.

Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva sanoi pian tapahtumien jälkeen epäilevänsä, että mellakoitsijat olivat todennäköisesti saaneet apua ja vihjasi turvallisuusjoukkojen osallisuudesta tapahtumiin.

Lula on sittemmin erottanut yli 50 sotilasta omista turvallisuusjoukoistaan. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain laivaston Navy Seal -erikoisjoukkojen entinen sotilas on kuollut Ukrainassa

Yhdysvaltain laivaston Navy Seal -erikoisjoukkojen entinen sotilas on kuollut Ukrainassa, laivasto kertoo.

Laivaston mukaan entinen sotilas kuoli Ukrainassa aiemmin tällä viikolla. Hän oli jättänyt luvatta erikoisjoukot vuonna 2019.

Laivasto vahvistaa entisen sotilaan kuolleen Dniprossa mutta ei arvioi, miksi hän oli Ukrainassa. Muun muassa Time-lehden mukaan hän taisteli Ukrainan joukoissa ja kuoli saatuaan vammoja Venäjän hyökkäyksestä.

Hill-lehden mukaan ainakin seitsemän yhdysvaltalaista on kuollut Ukrainassa Venäjän hyökättyä maahan. (Lähde: AFP)

Maastohiihdon SM-kilpailut jatkuvat Tampereella – miehet hiihtävät 15 ja naiset 10 kilometriä vapaalla hiihtotavalla

Maastohiihdon Suomen mestaruuskilpailut jatkuvat tänään Tampereella miesten 15 ja naisten 10 kilometrin kilpailuilla vapaalla hiihtotavalla.

Miesten kilpailu alkaa kello 9.20 ja naisten 11.40.

Kolmipäiväinen kilpailutapahtuma Kaupin stadionin ympäristössä päättyy sunnuntaina perinteisen hiihtotavan sprinttikilpailuihin.

Italian jalkapalloliitto määräsi suurseura Juventukselle ankaran rangaistuksen – seura menettää 15 sarjapistettä Italian Serie A:ssa

Juventusta rangaistaan 15 sarjapisteen vähennyksellä jalkapallon Italian Serie A:ssa kirjanpitoon liittyvien väärinkäytösten takia. Italian jalkapalloliiton FIGC:n määräämän rangaistuksen syynä on, että Juventuksen katsotaan keinotekoisesti käyttäneen pelaajasiirtoja kasvattaakseen tasettaan.

Italian jalkapalloliitto määräsi myös tuntuvat rangaistukset Juventuksen entiselle johdolle. Seuran entinen puheenjohtaja Andrea Agnelli ja entinen toimitusjohtaja Maurizio Arrivabene saivat kahden vuoden jalkapallopannat.

Rangaistuksen myötä Juventus valahtaa 22 pisteeseen ja sarjataulukossa kolmannelta sijalta kymmenenneksi. Juventus voi valittaa päätöksestä. (Lähde: AFP)

Pittsburgh kuritti Ottawaa

Jääkiekon NHL:ssä Pittsburgh Penguins on napannut voiton vierailevasta Ottawa Senatorsista luvuin 4–1.

Kotijoukkue karkasi johtoon tekemällä kaksi maalia heti ottelun alkuerässä.

Toisen erän lopulla Ottawan Brady Tkachuk onnistui 3–1-kavennuksessa, mutta se jäi kanadalaisjoukkueen ainokaiseksi maaliksi.

Yrityksen puutteesta ei ottawalaisia voi syyttää, sillä Pittsburghin maalivahti Tristan Jarry pääsi torjumaan kaikkiaan 46 kertaa.

Ottelun kovimmat pisteet teki kotikaukalossaan Jake Guentzel, joka keräsi kahden maalin lisäksi yhden syöttöpisteen.