Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Estonia-tutkimusten uusi väliraportti julki tänään

Estonian uppoamista koskevan alustavan arvioinnin väliraportti julkaistaan ja esitellään tänään Tallinnassa. Aamupäivällä alkavassa tilaisuudessa on määrä kuulla arviointityön alustavista johtopäätöksistä ja jatkotoimista.

Vuonna 1994 uponneen Estonian hylyn luona aloitettiin uudet tutkimukset vuonna 2021.

Uusiin tutkimuksiin päädyttiin, kun syksyllä 2020 tv-dokumentissa esitettiin kuvia hylyssä olevista repeämistä. Sukellusrobotin avulla hankitut videokuvat oli kuvattu vuonna 2019.

Alustavaa arviointia ovat tehneet Viron ja Ruotsin onnettomuustutkintaviranomaiset lippuvaltio Viron johdolla. Arviointityön tuloksia on mukana esittelemässä myös Suomen Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) edustaja.

Repeämä paljastui arvioitua suuremmaksi

Marraskuussa 2021 kerrottiin, että vauriot Estonian kyljessä ovat mahdollisesti syntyneet kosketuksesta merenpohjaan. Ruotsin onnettomuustutkintaviranomaisia edustava Jonas Bäckstrand sanoi tuolloin, että Tukholman yliopiston raportin perusteella tämä on varsin todennäköinen syy vaurioille. Hänen mukaansa asiaa ei kuitenkaan voinut vahvistaa ilman lisätutkimuksia.

Tutkimukset hylyn luona jatkuivat viime vuonna. Tutkimusten tarkoituksena oli pääasiassa hylyn dokumentointi, ei niinkään uusien löytöjen etsiminen, sanoi Bäckstrand uutistoimisto TT:lle huhtikuussa.

Hylkyä tutkittiin muun muassa fotogrammetrian keinoin, mikä tarkoittaa kolmiulotteista mittaamista valokuvia ottamalla.

Tutkimuksissa osoittautui, että hylyssä havaittu repeämä oli aiemmin arvioitua suurempi, kertoi Viron onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Rene Arikas Viron yleisradioyhtiö ERR:lle kesäkuussa 2022.

– Jos viime vuoden alustavat tutkimukset viittasivat siihen, että tyyrpuurin puolen repeämä oli neljä metriä korkea ja 22 metriä pitkä, meille on nyt selvinnyt, että se on vähintään kuusi metriä korkea ja 40 metriä pitkä, jopa pidempi, Arikas sanoi.

Tyyrpuuri tarkoittaa oikeaa puolta laivan perästä eteenpäin katsottuna.

Tutkimussukellukset sallittiin lakimuutoksella

Estonia upposi Itämerellä syyskuussa 1994. Onnettomuudessa kuoli 852 ihmistä. Kuolonuhreista suurin osa oli ruotsalaisia.

Onnettomuuden jälkeen Suomi, Ruotsi ja Viro sopivat hylkyä koskevasta hautarauhasta. Sopimukseen on sittemmin liittynyt myös joukko muita maita.

Väliaikaisen lakimuutoksen myötä tutkimussukellukset hylylle ovat olleet mahdollisia heinäkuusta 2021 alkaen.