Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Purra IL:lle: Perussuomalaisten tavoitteena edelleen EU-ero – meteli nousi

Suomen eroaminen Euroopan unionista on edelleen perussuomalaisten pitkän tähtäimen strateginen tavoite, puolueen puheenjohtaja Riikka Purra on todennut Iltalehdelle.

Tavoite on kirjattu puolueen vuoden 2019 EU-politiikkaa käsittelevään ohjelmaan seuraavasti: perussuomalaiset näkee pidemmän aikavälin strategisena tavoitteena Suomen hallitun EU-eron joko yksin tai osana laajempaa EU-kriittisten maiden joukkoa".

Asia nousi esille, kun Purran kanssa keskustelleelta kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpolta kysyttiin, olisiko hän hallituksen pääministerinä mahdollisesti valmis ajamaan Suomen eroa EU:sta. Orpo torppasi ajatuksen ja painotti Suomen olevan Venäjän naapurimaana turvaton ilman EU:ta.

Purralta kysyttiin, voisiko perussuomalaiset joustaa linjauksestaan mahdollisesti päästessään hallituspuolueeksi.

– Suomen kansalaiset eivät kannata EU:sta eroamista. Toisaalta Nato-jäsenyydenkin yhteydessä näimme, niin Suomen kansan mielipiteet muuttuvat joskus hyvinkin nopeasti, hän vastasi.

Purran muistutus on herättänyt laajaa keskustelua suomalaisten poliitikoiden keskuudessa. Kriittiset puheenvuorot ovat korostaneet EU:n tärkeyttä Suomen turvallisuudelle Euroopan nykyisessä tilanteessa ja EU-eron mahdollista hyötyä Venäjälle.

– Euroopan unionin jäsenyys on Suomen tärkein ulko- ja turvallisuuspoliittinen ratkaisu. Myös teollisuutemme ja vientimme tarvitsee Eurooppaa ja sen sisämarkkinoita. Suomen paikka on lännessä, Orpo kirjoitti myöhemmin Twitterissä.

Kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja entinen pääministeri Alexander Stubb kutsuu linjausta poliittisesti vastuuttomaksi ja vaaralliseksi nykyisessä turvallisuustilanteessa.

– Suoraan Venäjän pelikirjasta. Euroopassa on sota ja meillä on 1 340 kilometrin raja Venäjän kanssa. Nyt ei ole oikea aika uhrata kansallista turvallisuutta vaalipopulismin alttarilla, Stubb kommentoi.

Hänen mukaansa EU-eron tavoittelu on Suomelle "vahingollista ja vaarallista".

Hallituspuolue vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo myös torppaa perussuomalaisten strategisen tavoitteen ja kutsuu EU:ta tärkeäksi talouspoliittisesti, liikkuvuuden kannalta, arvoyhteisönä ja "valtavan isoksi ulko- ja turvallisuuspoliittiseksi selkänojaksi".

– Kylmäävä ajatus, että Suomi olisi Venäjän kyljessä yksin, Ohisalo kirjoittaa.

Demareista kansanedustajat Eveliina Heinäluoma ja Antti Lindtman sekä europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri ovat kritisoineet julkisesti Purran kommenttia.

Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu luonnehtii EU-eroa taloudellisesti ja turvallisuuspoliittisesti huonoksi jutuksi.

Purra kommentoi kommentteja myöhemmin torstaina.

– Näyttää tulleen joillekin yllätyksenä, että voimassa oleva EU-ohjelmamme on voimassa. Tai sitten ei tullut, mutta miksi jättää yksikään mahdollisuus heiluttaa Venäjä-korttia käyttämättä.

– Bryssel voi tuutata ulos mitä tahansa kansallisen edun vastaista velka- ja tulonsiirtoinstrumenteista metsäpolitiikkaan ja päätösvaltamme kaventamiseen. Näennäisesti Suomessa vastustetaan. Kaikki otetaan vastaan, aina. Vaihtoehtoja ei selvästi ole, hän jatkaa.

Purra toivoo Suomen Nato-jäsenyyden saavan aikaan sen, että EU-keskustelusta "tulisi rehellisempää ja monipuolisempaa".