Korkeakoulujen kevään ensimmäisessä yhteishaussa oli yli 61 800 hakijaa eli noin kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna, kertoo Opetushallitus. Haettavana olivat korkeakoulujen vieraskieliset koulutukset ja Taideyliopiston opiskelupaikat.
Suurin osa hakijoista oli muita kuin Suomen kansalaisia.
Haettavana oli noin 7 400 aloituspaikkaa 369 hakukohteessa. Valtaosa aloituspaikoista oli vieraskielisiä, sillä Taideyliopiston koulutuksiin oli haettava yhteensä vain 129 aloituspaikkaa.
Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin haetaan korkeakoulujen toisessa yhteishaussa, joka järjestetään 15.–30. maaliskuuta.
– Korkeakoulujen yhdessä kansallisten toimijoiden kanssa tekemä aktiivinen opiskelijarekrytointi ja maakuvatyö sekä kevään 2022 opiskelijan oleskelulupauudistus ovat lisänneet mielenkiintoa suomalaista korkeakoulutusta kohtaan, ja se näkyy tänä vuonna hurjasti kasvaneissa hakijamäärissä, sanoo erityisasiantuntija Janni Jokela Opetushallituksen tiedotteessa.
Nyt järjestetyn ensimmäisen haun hakukohteista reilu puolet oli yliopistojen ja loput ammattikorkeakoulujen koulutuksia. Aloituspaikkoja korkeakouluihin oli tarjolla yli tuhat enemmän kuin viime vuonna.
Edellisvuosien tapaan hakijoiden suurimmat kansalaisuusryhmät olivat Bangladeshin, Nigerian ja Suomen kansalaiset. Suomalaisten hakijoiden määrä on pysynyt lähes samana kuin edellisinä vuosina. Kevään ensimmäisessä yhteishaussa Suomen kansalaisten osuus hakijoista oli 14 prosenttia.
Tulokset viimeistään kesäkuun alussa
Määrällisesti eniten hakijoita oli edellisvuoden tapaan kauppa-, hallinto- ja oikeustieteiden sekä tietojenkäsittely- ja tietoliikennealojen koulutuksiin.
Taideyliopiston suosituin hakukohde oli suomenkielinen näyttelijätieteen koulutusohjelma, jossa yli 1 200 hakijaa pyrkii 12 aloituspaikkaan.
Kaikista hakijoista keskimäärin joka kahdeksas hakija saa opiskelupaikan kevään ensimmäisessä yhteishaussa. Valintojen tuloksia julkaistaan tammi–helmikuun vaihteesta alkaen. Kaikki tulokset julkaistaan viimeistään 2. kesäkuuta.
Suomalaiset hakijat voivat seurata opiskelijavalintansa tilannetta Oma Opintopolku -palvelussa. Kaikki opiskelijaksi hyväksytyt saavat automaattisesti tiedon valinnasta sähköpostilla.
-----
Juttu on julkaistu alun perin 27. tammikuuta 2023 ja sitä on korjattu 30. tammikuuta 2023 kello 13.03: Aiemmin jutun otsikosta ja leipätekstin ensimmäisestä kappaleesta sai käsityksen, että yhteishaku koski kaikenkielisiä koulutuksia. Todellisuudessa haussa olivat valtaosin vain vieraskieliset koulutukset.