Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Renault vähentää omistustaan Nissanissa – Nissan investoi ranskalaisyhtiön sähköautovalmistukseen

Ranskalainen autojätti Renault aikoo vähentää omistusosuuttaan japanilaisessa Nissanissa nykyisestä yli 43 prosentista 15 prosenttiin. Nissanin osuus Renaultista on jo ennestään samansuuruinen.

Yhtiöiden ristiinomistus sai alkunsa vuonna 1999, kun Renault pelasti konkurssin partaalle ajautuneen Nissanin. Mukaan liittyi myöhemmin Mitsubishi Motors, kun Nissan vuonna 2016 osti 34 prosentin osuuden vaikeuksiin ajautuneesta yhtiöstä.

Neuvotteluita yhtiöiden välisen suhteen uudelleenjärjestelystä on käyty kuukausien ajan. Odotus on, että sopimus allekirjoitetaan ensi viikolla, kun yhtiöiden hallitukset ovat hyväksyneet sen.

Renault ei ole myymässä osakkeitaan heti, vaan kauppa jää odottamaan Nissanin kurssin elpymistä, sillä kurssi on nyt alempi kuin mitä on kirjattu ranskalaisyhtiön taseeseen.

Nissan kertoi samalla aikovansa investoida Renaultin uuteen sähköautoyhtiö Ampereen. Summaa ei julkistettu.

Renault ilmoitti syksyllä aikovansa jakaa liiketoimintansa kahtia. Sähköautot ovat Amperella ja polttomoottoriautot ja hybridit erillisessä yhtiössä, joka liittoutuu kiinalaisen Geelyn kanssa, joka on myös Volvo Carsin pääomistaja.

Yhteistyötä Renaultin ja Nissanin yhteenliittymässä mutkisti Nissanin entisen pääjohtajan Carlos Ghosnin pidätys vuonna 2018. Ghosn väitti, että talousrikossyytteitä häntä vastaan käytettiin keinona estää yhtiöiden tiiviimpi yhteistyö. Ghosn pakeni sittemmin Japanista Libanoniin piiloutuneena soitinlaatikkoon.

Analyytikot arvioivat, että uudelleenjärjestely auttaa yhtiöitä vahvistamaan keskinäistä luottamustaan Ghosn-skandaalin jälkeen.