Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Niinistö keskusteli Naton Stoltenbergin kanssa jäsenhakemuksien tilanteesta – oli myös yhteydessä Turkkiin

Presidentti Sauli Niinistö kertoo Twitterissä käyneensä pikaisen puhelinkeskustelun sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa ajankohtaisesta Nato-jäsenhakemuksien tilanteesta. Niinistön mukaan tiivis yhteydenpito jatkuu.

Presidentti kertoo Suomen olleen välittömästi yhteydessä Turkkiin sen jälkeen kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi sunnuntaina televisiossa, että Turkki voisi hyväksyä Suomen sotilasliitto Natoon ilman Ruotsia.

– Sovimme tästä ulkoministeri (Pekka) Haaviston (vihr.) kanssa. Jo nyt on alustavasti käyty keskusteluja, minun kabinetti Erdoganin neuvonantajan kanssa ja Haavisto Turkin ulkoministerin kanssa, Niinistö sanoi Helsingin Sanomille.

Niinistön mukaan keskustelut käytiin välittömästi Erdoganin kommenttien jälkeen.

Osa Suomen Nato-hyödyistä tulee Ruotsin jäsenyydestä

Niinistön mukaan Suomi pysyy edelleen linjassaan.

– Nyt ei kannata lähteä niistä kommenteista, joissa on selviä "mahdollisesti"-sanoja ja ehdollistamisia. Turkin kokonaisuus ei ole tällä kommentilla muuttunut, ja me pysyttelemme edelleen linjassamme, presidentti sanoi Helsingin Sanomille.

Presidentin mukaan osa Suomen hyödyistä Naton jäsenenä tulee myös sitä kautta, että Ruotsi on jäsenenä.

– Olen useassa yhteydessä todennut, että yhdessä Ruotsin kanssa liikkumisessa ei ole kyse vain siitä, että meillä on siinä kiva kaveri. Vaan minun ajatuksissani osa siitä hyödystä, jonka Suomi saa Naton jäsenenä tulee sitä kautta, että myös Ruotsi on Naton jäsenenä. Osa, ei mikään määräävä osa, mutta kuitenkin huomioitava osa.

– Vailla merkitystä ei ole myöskään se, että kriisitilanteessa huoltokanavana Tanskan salmet ja Itämeri on aika haavoittuva, mutta Nato-tie Norjan ja Ruotsin läpi olisi huomattavasti selkeämpi.

Ruotsalaisasiantuntija: Puhe suunnattu turkkilaisille

Turkin presidentti Erdogan sanoi sunnuntaina televisiossa, että Turkki voisi hyväksyä Suomen sotilasliitto Natoon ilman Ruotsia. Erdogan ei ollut aiemmin puhunut tällaisesta vaihtoehdosta.

Ruotsin puolustuskorkeakoulun lehtori Magnus Christiansson arvioi SVT:n Agenda-ohjelmassa, että Erdoganin puheessa paistoi vaalien läheisyys.

– Tulkitsen, että tämä on Erdoganin yhä kiihtyvää vaalikampanjaa. Paineen alla Erdogan halusi korostaa turkkilaisille, että hän määrää Naton liittymisprosessista. Puhe oli hyvin vahvasti painotettu kotimaan politiikkaan, Christiansson sanoi.

Turkki on viivytellyt kuukausitolkulla Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien käsittelyä. Sen odotetaan mahdollisesti etenevän asiassa kevään vaalien jälkeen. Vaalit järjestetään toukokuun puolivälissä, ja niissä valitaan uusi parlamentti ja presidentti.