Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Asuntokauppa on lähtenyt nousuun, henkilöstöpula tuottaa ongelmia hyvinvointialueille, Biden ei kannata F-16-hävittäjien toimittamista Ukrainalle

Suomen Kiinteistövälittäjien (SKVL) jäsenkyselyn mukaan asuntokauppa on lähtenyt alkuvuodesta nousuun viime vuoden lopun hiljaiselon jälkeen.

Koko Suomen alueella noin kolmasosa vastaajista raportoi kasvua kerrostaloasuntojen, rivitaloasuntojen ja omakoti- sekä paritalojen kauppamäärissä. Yli puolet vastaajista kertoo ostajien yhteydenottojen määrän kasvaneen.

Toteutuneissa kauppahinnoissa on SKVL:n mukaan ennustetusti nähty lievää laskua mutta ei romahdusta.

Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan asunnon ostoaikomus vuoden sisään oli joulukuussa noussut kuluttajien parissa 27 prosentilla vuoden takaisesta.

Henkilöstöpula ja kasvava palvelutarve vaikeuttavat hyvinvointialueiden kykyä järjestää sote-palveluita, kertoo tuore arvio

Sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän suuret haasteet vaikeuttavat hyvinvointialueiden kykyä järjestää palveluita, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreista hyvinvointialueiden arvioista.

Tilannetta kiristää yhä vaikeampi valtakunnallinen pula ammattitaitoisesta henkilöstöstä, koronavuosien aikana syntynyt hoito- ja palveluvelka sekä ikääntyvän väestön kasvava sosiaali- ja terveyspalvelujen tarve.

Hyvinvointialueilla on kuitenkin aiempaa järjestelmää paremmat edellytykset vastata ikääntyvän väestön palvelutarpeeseen, sanoo THL:n arviointijohtaja Nina Knape.

Tutkimus: Kaksi kolmasosaa suomalaisista ei hyväksy EU:n aikeita rajoittaa Suomen metsien käyttöä

Suomalaisista liki kaksi kolmasosaa on sitä mieltä, että Suomen pitää vastustaa EU:n pyrkimyksiä säännellä ja rajoittaa Suomen metsien käyttöä. Asia käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan tuoreesta Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Yksimielisintä EU:n metsien käytön sääntely- ja rajoituspyrkimysten vastustus on perussuomalaisten ja keskustan kannattajissa. Poliittinen erimielisyys metsähakkuiden rajoittamisesta on Evan mukaan kuitenkin melko jyrkkä. Toisessa ääripäässä ovat vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat.

Kyselyyn osallistui Taloustutkimuksen nettipaneelissa runsaat 2 000 vastaajaa lokakuussa. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Huono ajokeli tänään idässä ja osassa keskistä Suomea

Lumisateet tuovat tänään kehnoa ajokeliä Itä-Suomeen ja osaan keskistä Suomea, varoittaa Ilmatieteen laitos.

Alkuviikosta maahan saapunut sadealue tuo maastoon lunta ja siirtyy hitaasti itään.

Lämpötilan odotetaan olevan pakkasella koko Manner-Suomessa paitsi maan lounaisosissa.

Tänään on voimassa kovan tuulen varoitus useimmilla merialueilla.

Jopa 98 prosenttia EU:n käyttämistä harvinaisista maametalleista Kiinasta, EU haluaa eroon riippuvuudesta

Kriittisten raaka-aineiden saatavuutta pohditaan paraikaa Euroopassa. Kilpailu raaka-aineista on kiihtynyt Ukrainan sodan myötä. Muun muassa vihreä siirtymä vaatii raaka-aineita, joista suurin osa saadaan Kiinasta.

EU näkee riippuvuuden Kiinasta riskinä ja pyrkii siitä eroon. Noin 98 prosenttia EU:n käyttämistä harvinaisista maametalleista tulee Kiinasta.

EU-komissio luonnostelee paraikaa kriittisiä raaka-aineita koskevaa sääntelyä. Tarkoituksena on päästä EU-maiden kesken yhteisymmärrykseen siitä, minkä raaka-aineiden tuotantoa tulisi kasvattaa Euroopassa. Ehdotus kaikkia jäsenmaita sitovasta asetuksesta julkaistaan näillä näkymin 8. maaliskuuta.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF nosti talousennusteensa 2,9 prosenttiin

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF nosti kuluvan vuoden maailmantalouden kasvuennustettaan 0,2 prosenttiyksiköllä 2,9 prosenttiin edellisestä lokakuun ennusteesta.

IMF perustelee nostoa yllättävän vahvalla kulutuksella ja investoinneilla samalla kun Kiina on luopunut tiukoista koronarajoituksistaan.

Talouskasvun odotetaan kuitenkin hidastuvan vuodesta 2022 tasolle, joka on historiallisesti katsottuna heikko.

IMF:n pääekonomistin mukaan vuodesta tulee haastava, mutta siitä voi myös tulla käännekohta, kun talouskasvu on saavuttanut pohjansa ja inflaatio on hidastumassa. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain presidentti Biden ei kannata F-16-hävittäjien toimittamista Ukrainalle

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kertonut lehdistötilaisuudessa, ettei kannata F-16-hävittäjien toimittamista Venäjän hyökkäyssodalta puolustautuvalle Ukrainalle.

Ukrainan viranomaiset ovat kertoneet F-16-hävittäjien olevan maan toivelistan kärjessä sen jälkeen, kun toivotuista moderneista taistelupanssarivaunuista saavutettiin sopu Saksan ja Yhdysvaltojen kanssa.

Samassa yhteydessä Biden kertoi aikovansa vierailla Puolassa. Vierailun ajankohtaa ei ole päätetty. (Lähde: AFP)

Perussa kongressi ei päässyt lopputulokseen vaalien siirtämisestä – keskustelu jatkuu tiistaina

Perussa maan kongressi keskusteli maanantaina presidentinvaalien aikaistamisesta, jonka toivottaisiin rauhoittavan maata viikkoja ravistelleet mielenosoitukset.

Seitsemän tuntia kestäneen debatin jälkeen keskustelua päätettiin jatkaa paikallista aikaa tiistaina.

Maan presidentti Dina Boluarte on pyytänyt ennenaikaisten presidentinvaalien järjestämisestä jo tänä vuonna. Kongressi hylkäsi Boluarten edellisen pyynnön lauantaina äänestyksen jälkeen.

Vaaleja aikaistettiin jo kerran, ja ne on näillä näkymin sovittu pidettävän huhtikuussa 2024.

Perun mielenosoituksissa vaaditaan Boluarten välitöntä eroa ja vaaleja sekä kongressin hajottamista. (Lähde: AFP)

Saksa lupaa Brasilialle miljoonia ympäristönsuojeluun

Saksa lupaa Brasilialle yli 200 miljoonan dollarin eli reilun 184 miljoonan euron tukipaketin ympäristönsuojeluun.

Asiasta ilmoitettiin Saksan liittokansleri Olaf Scholzin vieraillessa maassa.

Paketti sisältää muun muassa 33,6 miljoonaa dollaria sademetsien suojeluun aiemmin Amazonin suojelurahastoon myönnetyn 38 miljoonan dollarin lisäksi. Saksa ja Norja jäädyttivät maksunsa rahastoon, kun ilmastoskeptikko Jair Bolsonaro oli vielä Brasilian presidenttinä.

Lähes 90 miljoonaa dollaria suunnataan maanviljelijöille tarjottaviin edullisiin lainoihin, joita he voivat hyödyntää maidensa metsittämiseen. (Lähde: AFP)

CNN: Seitsemäs poliisi hyllytetty miehen kuolemaan johtaneen pahoinpitelyn jälkeen Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa Memphisin poliisi kertoo, että yhteensä seitsemän poliisia hyllytettiin päivä Tyre Nicholsin pahoinpitelyn jälkeen. Asiasta uutisoi CNN.

Tämän jälkeen heistä viisi on erotettu ja kaksi on edelleen sisäisen tutkinnan kohteena. Aiemmin on uutisoitu seurauksista kuudelle poliisille.

Lisäksi Memphisin pelastuslaitos kertoo irtisanoneensa kolme työntekijää tapauksen vuoksi.

Joukko poliiseja otti Nicholsin kiinni tammikuun alussa, kun tämä oli ensin paennut poliiseja jalkaisin. Poliisit pahoinpitelivät Nicholsia lyömällä ja potkimalla. Hän kuoli kolme päivää myöhemmin sairaalassa.

Niko Anttola hopealle alle 20-vuotiaiden miesten maastohiihdon 20 kilometrin matkalla

Kanadan Whistlerissa nuorten MM-kilpailujen alle 20-vuotiaiden miesten 20 kilometrin maastohiihdossa suomalainen Niko Anttola on voittanut hopeaa.

Anttola tuli hopeasijalla maaliin ajalla 53 minuuttia ja 13,4 sekuntia. Eroa ykköspaikan ottaneeseen Norjan Mathias Holbaekiin jäi 7,7 sekuntia.

Suomalaisista toiseksi parhaiten pärjäsi Eero Rantala, joka tuli sijalle yhdeksän. Eroa kärkeen tuli 35,0 sekuntia.

Niilo Mäkinen hiihti 28. sijalle kolmen minuutin ja 25,8 sekunnin erolla kärkeen, ja 5,2 sekunnin verran tämän perässä 29. sijalle tuli Topias Kemppi.