Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi: Ruotsalaismies yritti perustaa kansainvälisen järjestäytyneen rikollisryhmän alaosastoa Suomeen – "On yritetty päästä Suomen kokaiinimarkkinoille"

Poliisi kertoo onnistuneensa estämään kansainvälisen järjestäytyneen rikollisryhmän kiinnittymisen Suomeen. Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisin tutkinnassa selvitettiin huumausaine-, ampuma-ase- ja väkivaltarikoksia, joista epäillään ryhmän jäseniä.

Poliisin mukaan ryhmän johtohahmo värväsi ryhmän jäsenet Suomessa, hankki heille aseita ja raportoi ryhmän toiminnasta ulkomaille. Johtohahmo ja toinen pääepäilty ovat poliisin mukaan Ruotsin kansalaisia. Heidät vangittiin syyskuun alkupuolella epäiltyinä törkeistä huumausainerikoksista. Tätä ennen pääepäillyt olivat poliisin mukaan jääneet kiinni seksuaalirikoksista, joita käsitellään erillisenä asiana.

– Pääepäillyt ovat ruotsalaisia, ja merkittävänä erityispiirteenä tässä porukassa oli se, että näiden kahden pääepäillyn lisäksi muiden piti puhua ruotsia, koska he puhuivat äidinkielenään ruotsia. Se oli yksi edellytys toiminnalle siinä porukassa, sanoo STT:lle tutkinnanjohtaja Toni Uusikivi.

Poliisin mukaan pääepäilty tuli Suomeen tarkoituksenaan perustaa alaosasto kansainväliselle järjestäytyneelle rikollisryhmälle. Ryhmällä on nimi, eriytyneet roolit ja käskyvaltasuhteet. Lisäksi poliisi sai viitteitä, että ryhmän tarkoituksena oli hankkia yhtenäisiä ulkoisia tunnuksia, kuten sormuksia.

Uusikiven mukaan ryhmä käytti sisäisessä viestinnässä itsestään kirjainlyhennettä. Poliisi ei kuitenkaan kerro, mikä se on, koska ei halua antaa ryhmälle julkisuutta.

Epäiltyjä kokonaisuudessa on poliisin mukaan kaikkiaan noin 15. Ruotsalaisten pääepäiltyjen lisäksi poliisi epäilee rikoksista joukkoa suomalaismiehiä. Uusikivi kuvailee heitä aikuisiksi, syntyperäisiksi suomalaisiksi.

– Jos haluaa verrata Ruotsin tilanteeseen, niin salskeita parikymppisiä nuoria miehiä ei tässä ole, vaan nämä ovat 70- ja 80-luvuilla syntyneitä raavaita miehiä.

Osalla suomalaisepäillyistä on Uusikiven mukaan taustaa törkeästä huumausainerikollisuudesta.

Huumeita epäillään levitetyn lähes puolen miljoonan edestä

Ryhmän epäillään järjestäneen ulkomailta Suomeen kokaiinia ja amfetamiinia, ja huumeita epäillään levitetyn 450 000 euron edestä. Ryhmältä takavarikoitiin lisäksi esimerkiksi kannabiskasvattamo.

Huumeiden varastointiin käytettiin poliisin mukaan vuokra-asuntoja Helsingin keskustassa. Yhdestä huoneistosta takavarikoitiin videovalvontajärjestelmä.

– Videovalvontajärjestelmän avulla organisaation johtohahmot Suomessa sekä ulkomailla valvoivat kulkua ja toimintaa huumevarastoina käytetyissä asunnoissa.

Poliisin mukaan ryhmän kurinpidossa käytettiin väkivaltaa ja sen pelkoa. Ryhmän käyttämässä asunnossa olleelle videovalvontajärjestelmälle tallentui, kun ryhmän johtohahmo kohdistaa jäseneen pitkäkestoista väkivaltaa ja teko kuvataan. Poliisin mukaan tämän tarkoituksena oli raportoida ylemmälle portaalle väkivallankäytöstä.

Pääepäilty lähetteli poliisin mukaan viestejä, joissa kehotti hakemaan netistä tietoa hänen nimellään ja hakusanalla "Södertäljen mafia". Uusikiven mukaan miehen tarkoituksena oli tuoda esille, että hänellä on kytköksiä Ruotsin järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

"Södertäljen mafia" tai Södertäljenätverket ei kuitenkaan poliisin mukaan liity Suomessa tutkittuun tapaukseen muuten. Uusikivi kertoo, ettei esitutkinnassa saatu selville, mikä tai ketkä olivat se taho, jolle pääepäilty raportoi Suomen-toiminnasta.

– Emme täyteen varmuuteen päässeet, kuka tai mitkä tahot tätä hommaa siellä pyörittää, mutta ikään kuin työnjohdollisesti raportoitiin tekemisistä, kuten väkivallasta, ulkomaille.

Uusikivi sanoo, että Ruotsin järjestäytyneen rikollisuuden levittäytymiseen Suomen puolelle on yksinkertainen syy: Suomessa riittää kokaiininkäyttäjiä ja rikollisryhmät haluavat kääriä siitä rahat.

– Kokaiinia ei käytetä pelkästään yhteiskunnan ylätasolla tai ravintoloiden vip-huoneissa, vaan ihan kaikessa elämänkirjossa työntekijöistä johtajiin asti. Siitä tuossa on kyse, että on yritetty päästä Suomen kokaiinimarkkinoille.