Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Molemmat tuomitut toimittajat ja Sanoma ilmoittivat tyytymättömyyttä Viestikoekeskus-tuomioon

Molemmat Viestikoekeskus-jutusta tuomitut Helsingin Sanomien toimittajat ovat ilmoittaneet tyytymättömyyttä käräjätuomioon. Samoin on tehnyt Sanoma Media Finland, jonka käräjäoikeus määräsi poistamaan jutun netistä.

Aiemmin apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe ilmoitti tyytymättömyyttä tuomioon. Samalla syyttäjäpuoli haki ja sai jatkoaikaa mahdollisen valituksen tekemiselle toukokuun loppuun asti. Myös puolustus on hakenut samaa jatkoaikaa.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa perjantaina. Toimittajat Tuomo Pietiläinen ja Laura Halminen tuomittiin turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Pietiläinen tuomittiin sakkorangaistukseen ja Halminen jätettiin rangaistuksetta.

Käräjäoikeus katsoi, että Pietiläinen oli päävastuussa artikkelin kirjoitustyöstä. Halmisen rooli oli oikeuden mukaan selvästi Pietiläistä vähäisempi, minkä lisäksi hän oikeuden mukaan pyrki varmistumaan artikkelin laillisuudesta. Siksi oikeus jätti hänet tuomitsematta rangaistukseen.

Kolmannen syytetyn toimittajan syytteet hylättiin. Käräjäoikeus katsoi, että Pietiläisen lähiesihenkilönä toiminut toimittaja ei osallistunut salaisuuksien paljastamiseen rikoksen tekijänä tai avunantajana.

Rangaistukset alittivat asteikon

Syyttäjä oli vaatinut toimittajille vähintään puolentoista vuoden ehdollisia vankeusrangaistuksia. Sen sijaan Pietiläisen ja Halmisen tuomiot alittivat rikoslaissa turvallisuussalaisuuden paljastamisesta määritetyn rangaistusasteikon.

Rikoslaissa turvallisuussalaisuuden paljastamisesta on rangaistuksena vähintään neljä kuukautta vankeutta. Tuomioistuin voi kuitenkin poiketa rangaistusasteikosta tietyin edellytyksin.

Oikeudenkäynti koski Helsingin Sanomien 16. joulukuuta 2017 julkaisemaa artikkelia ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottua juttusarjaa, jotka käsittelivät Puolustusvoimien Viestikoekeskusta ja sotilastiedustelua. Juttusarjan osalta toimittajia syytettiin turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä, mutta käräjäoikeus hylkäsi syytteen.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.