Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

PAM ilmoitti uusista lakoista – lakko uhkaa muun muassa kaikkia Prismoja, Citymarketeja ja Lidlin kauppoja

Kaupan alalla saattavat olla edessä laajat työtaistelutoimet. Palvelualojen ammattiliitto PAM antoi kaupan alalle uuden lakkovaroituksen, joka koskisi nyt satoja kauppoja ympäri Suomen.

Lakon ajankohta olisi 16.–18. helmikuuta, ja se koskisi 415:tä toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 26 000 henkilöä. Lakon piirissä olisivat muun muassa kaikki Suomen K-Citymarketit, Prismat, Lidlit ja Veljekset Keskinen Oy:n myymälät. Se kattaisi myös useita Tokmannin ja Halpa-Hallin myymälöitä ja neljä Kesko Logistiikan terminaalia.

Kaupan liitto kehottaa jäsenyrityksiään lopettamaan PAMin jäsenten jäsenmaksujen perinnän ja tilittämisen 15. helmikuuta alkaen vastatoimena PAMin työtaistelutoimille, jotka liiton mukaan ovat kohtuuttomia ja äärimmäisiä.

PAM on aiemmin ilmoittanut jo useista lakoista ensi ja sitä seuraavalle viikolle. Ensimmäinen lakko olisi kaupan varastoissa 6.–9. helmikuuta ja sitä seuraisi lakko marketeissa ja osassa Keskon logistiikkapalveluja 9.–11. helmikuuta. Tuon lakon piirissä on muun muassa useita Prismoja ja K-Citymarketeja. Ensi viikon lakkojen piirissä olisi noin 20 000 työntekijää.

Sunnuntaina PAM puolestaan antoi uuden varastoja koskevan lakkovaroituksen ajankohdalle 13.–16. helmikuuta. Sen piirissä olisi noin 4 000 työntekijää.

Kaupan alan nykyinen työehtosopimus umpeutuu tänään. Työriidan sovittelu PAMin ja Kaupan liiton välillä jatkuu keskiviikkona valtakunnansovittelijan johdolla.

Lisää painetta työnantajille

PAMin hallitus päätti myös ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta sekä tilapäisen siirron kiellosta, joka astuu voimaan keskiviikkona koko kaupan alalla.

PAM kertoo pyrkivänsä uudella lakkovaroituksella kasvattamaan työnantajien halua sopia palkoista ja työehdoista.

– Olemme nyt tilanteessa, jossa minkään alan neuvottelut tai sovittelut eivät vaikuta etenevän ja siksi toivomme, että lakkoilmoitukset osoittavat laajemminkin työnantajille, että palkansaajaliike on yhtenäisesti hakemassa palkankorotuksia, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoi tiedotteessa.

Hän sanoo, ettei ruokakauppojen lakkoilulla ole tarkoitus kiusata tavallisia kuluttajia.

– Työtaisteluita ei ole kohdistettu kuluttajia vaan ainoastaan työnantajia kohtaan, joilla on kaikki mahdollisuudet estää lakkojen toteutuminen.

PAM on ilmoittanut tavoittelevansa Saksan teollisuuden palkankorotustasoa, mikä tarkoittaisi kaupan alalle noin 200 euron korotuksia.

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala puolestaan kuvaili PAMin toimintaa edesvastuuttomaksi ja sanoi, että lakoissa on vain häviäjiä.

– Toistuvat lakkoaallot ainoastaan lykkäävät palkankorotuksia ja sovintoratkaisua, koska lakkojen aikana ei sovitella eikä neuvotella, Lavikkala totesi tiedotteessa.

– Lakkoilu luo päinvastaisen paineen kuin mitä ammattiliitto kuvittelee sillä saavuttavansa.