Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä jatkaa Hersonin kiivasta tulittamista Etelä-Ukrainassa, kertoo Britannian puolustusministeriö

Venäläiset ovat jatkaneet kiivasta tykistötulta Hersonin kaupunkiin Etelä-Ukrainassa, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan. Hersonia on viime ajat tulitettu eniten kaikista Donbassin alueen ulkopuolella sijaitsevista kaupungeista Ukrainassa.

Viikonloppuna Ukrainan viranomaiset kertoivat kolmen siviilin saaneen surmansa kaupungissa. Kaksi ulkomaalaisomistuksessa olevaa, Dneprjoelle ankkuroitua alusta sai niin ikään osuman. Laivoista vuoti öljyä jokeen.

Puolustusministeriön mukaan on epäselvää, miksi Venäjä haaskaa vähiä ammusvarantojaan Hersonin tulittamiseen. Yhtenä syynä voi olla pyrkimys horjuttaa kansalaisten taistelutahtoa ja ehkäistä mahdolliset Ukrainan vastahyökkäykset Dneprjoen yli.

Tshekin uusi presidentti: Ukrainan pitäisi päästä liittymään Natoon heti sodan päätyttyä

Tshekin presidentinvaalit voittaneen Petr Pavelin mukaan Ukrainan pitäisi päästä sotilasliitto Naton jäseneksi heti Ukrainan sodan päätyttyä. Pavel sanoi Ukrainan olevan "moraalisesti ja käytännöllisesti valmis" liittymään Natoon.

– Mielestäni he todella ansaitsisivat sen. Ukrainan armeija tulee olemaan Euroopan kokenein. Ukraina kuuluu osaksi demokraattisten maiden yhteisöä, Pavel sanoi yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Pavelin mukaan länsimaiden olisi niin ikään tuettava Ukrainaa lähes kaikella sen toivomalla aseistuksella. Venäjä on varoittanut, että kasvava aseapu voi johtaa siihen, että Nato-maat katsotaan sodan osapuoleksi.

– Meillä ei ole vaihtoehtoa. Jos jätämme Ukrainan ilman apua, he erittäin todennäköisesti häviävät tämän sodan. Ja jos he häviävät, me kaikki häviämme.

– Venäjän tykistö ja ohjukset eivät tuhoa meidän kaupunkejamme, mutta tulevaisuutemme voi tuhoutua, jos emme tue Ukrainaa niin, että tämä konflikti päättyy menestyksekkäästi, Pavel jatkoi.

Pavel on eläköitynyt kenraali, joka on aikaisemmin toiminut muun muassa Naton sotilaskomitean puheenjohtajana.

Israelin pääministeri Netanjahu sanoo voivansa harkita sotilaallista apua Ukrainaan

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoo, että hän voi harkita sotilaallisen avun antamista Ukrainaan. Netanjahu kertoi asiasta uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Pääministeriltä kysyttiin, voisiko Israel tarjota esimerkiksi käyttämäänsä ilmatorjuntajärjestelmää Ukrainaan.

– No, aion varmasti tutkia asiaa, Netanjahu sanoi.

Netanjahu kuitenkin pidättäytyi sitovista kommenteista.

Israel on saanut osakseen arvostelua, koska se ei ole avustanut Ukrainaa sotilaallisesti. Israel on myös säilyttänyt suhteensa Venäjään, sillä Venäjä ei ole puuttunut Israelin Iranin kohteisiin tekemiin iskuihin.

Hänen mukaansa Israel auttaa osaltaan toimimalla Iranin asetuotantoa vastaan. Ukrainan ja länsimaiden viranomaisten mukaan Iran on myynyt halpoja lennokkeja Venäjälle, joka on käyttänyt niitä hyökkäyssodassaan Ukrainassa.

Netanjahu kertoi myös, että voisi toimia sovittelijana Ukrainan ja Venäjän välillä, jos molemmat maat sekä Yhdysvallat pyytäisivät sitä.

Netanjahun mukaan häntä pyydettiin epäviralliseksi sovittelijaksi sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Hän ei toiminut tuolloin pääministerinä, minkä vuoksi hän kertoo kieltäytyneensä.

Tunnettu venäläinen toimittaja sai pitkän vankeusrangaistuksen

Venäjällä oikeus on tuominnut tunnetun toimittajan Aleksandr Nevzorovin, 64, poissaolevana kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen. Nevzorovin tuomio tuli valheellisen tiedon levittämisestä Ukrainan sodasta.

Nevzorov syytti viime vuonna Venäjän armeijaa synnytyssairaalan tahallisesta tulittamisesta Mariupolin satamakaupungissa Kaakkois-Ukrainassa. Toimittaja julistettiin pian sen jälkeen ulkomaiden agentiksi.

Nevzorov pakeni maasta maaliskuussa ja on tätä nykyä Israelissa.

Nevzorov on entinen Venäjän parlamentin jäsen. Hänen Youtube-kanavallaan on liki kaksi miljoonaa seuraajaa.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan viime vuoden helmikuussa Venäjällä otettiin käyttöön uusi lainsäädäntö, joka tekee rikolliseksi kaiken sellaisen tiedon levittämisen Venäjän armeijasta, jota viranomaiset pitävät valheellisena tai loukkaavana.