Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uniperin tappiot jäämässä odotettua pienemmiksi 19 miljardiin euroon

Saksalainen energiayhtiö Uniper ennakoi vuoden 2022 tappioidensa jäävän huomattavasti odotettua pienemmiksi, mistä on kiittäminen maakaasun halventunutta hintaa. Uniper arvioi nettotappioidensa olleen 19,1 miljardia euroa, kun vielä marraskuussa yhtiö ennakoi 40 miljardin tappioita.

Uniper julkistaa vuoden 2022 koko tuloksensa 17. helmikuuta.

Suomalainen Fortum oli joulukuuhun asti Uniperin enemmistöomistaja.

Uniper ajautui viime vuonna vaikeuksiin, kun Venäjä rajoitti kaasutoimituksia Eurooppaan, mikä sai kaasun kallistumaan hurjasti. Uniper joutui edelleen toimittamaan monille asiakkailleen kaasua vanhojen halpojen sopimusten mukaiseen hintaan, kun se itse maksoi kaasusta markkinoilla huomattavasti korkeamman hinnan.

Viime aikoina kaasun hinta on kuitenkin pudonnut taas selvästi, mikä on pienentänyt tuntuvasti Uniperin tappioita. Kaasun hintaa ovat laskeneet muun muassa leuto talvisää Euroopassa ja kaasuvarastojen hyvä tilanne.

Uniper kertoi marraskuussa pyrkivänsä keräämään osakeannilla jopa 25 miljardia lisää pääomaa, koska aiemmin sovittu kahdeksan miljardin euron pääomitus ei riitä yhtiön vakauttamiseen.

Fortumille jäi Uniperista miljarditappiot

Fortum pääsi eroon syviin vaikeuksiin ajautuneesta saksalaisyhtiöstä, kun Saksan valtio osti kaikki Fortumin omistuksessa olleet Uniperin osakkeet 0,5 miljardilla eurolla ja käytännössä kansallisti yhtiön, jota pidettiin maan energiamarkkinoille liian tärkeäksi kaatumaan. Fortum ja Saksan valtio sopivat kaupasta syyskuussa.

Uniper myös maksoi kaupan yhteydessä Fortumille takaisin neljän miljardin euron osakaslainan, ja Fortumin Uniperille myöntämä neljän miljardin euron emoyhtiötakaus vapautuu.

Uniper-omistuksesta jäi kuitenkin Fortumille käteen miljardien tappiot, sillä se sijoitti saksalaisyhtiöön vuosien aikana noin seitsemän miljardia euroa omaa pääomaa.