Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suojelukoiriin kohdistunutta väkivaltaa aletaan käsitellä oikeudessa – Varsinais-Suomessa yhtä syytetään eläinsuojelurikoksesta

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa aletaan käsitellä suojelukoiriin kohdistunutta väkivaltaa, jonka Oikeutta eläimille -järjestö paljasti alkuvuodesta 2021. Järjestö julkaisi salavideoita, joissa näkyi, kuinka koiria muun muassa potkittiin, lyötiin päähän ja kuristettiin. Videoiden mukaan koulutuksessa käytetään myös sähkö- ja piikkipantoja, vaikka piikkipantojen käyttö on Suomessa kielletty.

Järjestö kertoi, että väkivaltaa on käytetty koulutuksissa, joita on järjestetty Saksanpaimenkoiraliiton ja sen Varsinais-Suomen sekä Kotkan alajaostojen taholta.

Rikosepäilyjä on tutkittu Itä-Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Nyt käräjillä alkaa Varsinais-Suomen osuus, jossa yhtä syytetään eläinsuojelurikoksesta.

Oikeutta eläimille: Väkivallan kulttuuri syvällä

Saksanpaimenkoiraliitto ja Kennelliitto julkaisivat pian videoiden julkitulon jälkeen tiedotteen, jossa ne sanoivat laittomien koulutusvälineiden ja väkivaltaisten koulutusmenetelmien olevan kiellettyjä liiton alaisissa suojelukoulutuksissa.

Saksanpaimenkoiraliiton puheenjohtaja Sami Baggström sanoi tuolloin Ylelle, ettei tiedä koulutuksessa käytetyn sähkö- ja piikkipantoja.

Oikeutta eläimille sanoi tuolloin olevansa pettynyt liittojen reagointiin.

– Saksanpaimenkoiraliitossa tiedetään hyvin, mitä kentillä tapahtuu ja miten eläimiä kohdellaan. Kipua ja kärsimystä tuottavia välineitä ja menetelmiä käytetään laajalti, ja ne on vähintään hiljaisesti hyväksytty. Tietämättömyyden teeskentely osoittaa, ettei Saksanpaimenkoiraliitto halua aidosti tarttua ongelmaan, sanoi Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä tiedotteessa.

Järjestön mielestä kyseessä ei ole vain pienen ryhmän tapa, vaan väkivallan kulttuuri on syvällä liittojen toiminnassa.

Kennelliitolta seuraamuksia 16 ihmiselle

Suomen Kennelliiton hallitus on määräsi marraskuussa 16 ihmiselle seuraamuksia suojelukoirien väkivaltaisesta kohtelusta. Hallitus päätti lähettää 13 henkilön asian Kennelliiton eettisen lautakunnan käsiteltäväksi ja määrätä henkilöt väliaikaiseen koe- ja kilpailukieltoon sekä toimintakieltoon luottamustehtävissä. Kiellot ovat voimassa, kunnes asia on lopullisesti ratkaistu eettisessä lautakunnassa, Kennelliitto kertoi tiedotteessaan.

Kolmesta henkilöstä päätettiin tehdä ilmoitus henkilön kotimaan kennelliitolle ja kansainväliselle kennelunionille. Seitsemän henkilön osalta käsittelyä päätettiin siirtää, kunnes asiasta saadaan lisätietoja.

Kennelliitto ja Saksanpaimenkoiraliitto määräsivät heti helmikuussa 2021 toimintakieltoja ja keskeyttivät toistaiseksi suojelukoirakoulutuksia. Huhtikuussa 2021 liitot kertoivat käynnistävänsä yhdessä eettisen koulutuksen suojelukoiraharrastuksen kilpailuavustajille ja tuomareille. Koulutuksesta tuli pakollinen kaikille niille, jotka haluavat jatkossa harrastaa suojelukoiratoimintaa.