Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiakaskäynnit vähentyivät rajusti kotihoidossa, vaikka määrän kuuluisi kasvaa – Valviran mukaan kotihoidon tilanne on huolestuttava

Vanhusten kotihoidossa sote-koulutettujen työntekijöiden rekrytoinnit vähenivät 18 prosenttia toukokuusta 2022, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seurantatiedoista.

Myös kotihoidon asiakaskäyntien määrä kääntyi viime vuonna laskuun. Kotihoidon käyntejä tehtiin lähes kaksi miljoonaa vähemmän kuin edellisvuonna.

– Hyvinvointialueiden olisi syytä kartoittaa kotihoidon tilanne alueellaan mahdollisimman nopeasti. Ennakkotietona saadun kotihoidon käyntitilaston ja toteutuneiden rekrytointien perusteella voi päätellä, että kotihoidon saatavuus on koko maan tasolla heikentynyt. Korona-aikana osa apua tarvitsevista on voinut jäädä kokonaan ilman kotihoidon palvelua. Tuotetun kotihoidon määrän pitäisi kasvaa vanhusväestön määrän noustessa, sanoo THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa tiedotteessa.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira sekä aluehallintovirasto kertovat valvovansa ikäihmisten kotihoidon henkilöstön riittävyyttä ja osaamista sekä kotihoidon laatua suunnitelmallisesti tänä vuonna.

Valvontahavaintojen mukaan kotihoidon palveluissa on useita kehittämistarpeita, Valvira kertoo. Parannettavaa on muun muassa lääkitysturvallisuudessa, henkilöstön riittävyydessä sekä palvelujen oikea-aikaisuudessa.

Valviran mukaan THL:n tuoreet seurantatiedot vahvistavat osaltaan valvonnan tarvetta.

– Tilanne on huolestuttava, sillä ikäihmisten palvelujen tarve kasvaa, kun väestö ikääntyy. Kotiin annettavissa palveluissa palvelutarve kasvaa useimmiten ensimmäisenä, Valviran ryhmäpäällikkö Kirsti Tolonen sanoo tiedotteessa.

Ympärivuorokautisessa hoidossa henkilöstön määrä nousi

Henkilöstön määrä vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa on edelleen noussut.

THL:n mukaan ympärivuorokautiseen hoitoon rekrytoitiin puolen vuoden aikana 4 300 sosiaali- ja terveydenhuollon koulutuksen saanutta työntekijää vakituisiin työsuhteisiin.

Viime marraskuussa lakisääteiseen henkilöstömitoitukseen ylsi THL:n mukaan 95 prosenttia toimintayksiköistä. Vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa mitoitus on 0,6 työntekijää asiakasta kohden.

Marraskuussa jo kolmannes yksiköistä täytti tavoitemitoituksen, joka on 0,7 työntekijää asiakasta kohden.

Marraskuun tilanteen perusteella THL arvioi, että henkilöstömitoituksen nosto 0,7:ään vaatii vielä lähes 3 000 kokopäiväisen henkilön lisätyöpanosta.

Vanhuspalvelulain mukaista henkilöstön vähimmäismitoitusta on tarkoitus porrastaa siten, että 1. huhtikuuta alkaen vähimmäismitoitus on 0,65 työntekijää asiakasta kohden ja 1. joulukuuta alkaen 0,7 työntekijää asiakasta kohden.

Lakiuudistuksen tavoitteena on ollut vapauttaa sairaan- ja lähihoitajat hoitotyöhön ja kohdentaa avustavat tehtävät, kuten pyykki- ja ruokahuolto, avustavalle henkilöstölle.

THL seuraa lakisääteisen henkilöstömitoituksen toteutumista puolivuosittain. Seurannassa yksiköt tallentavat työtuntitietonsa itse THL:n tietokantaan ja vastaavat annettujen tietojen oikeellisuudesta.