Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Marin tapaa ruotsalaiskollegansa Kristerssonin Tukholmassa, Harkimo myöntää yhteistyön venäläisten kanssa olleen virhe, Israel tehnyt ilmaiskuja Gazaan

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Suojelukoirien väkivaltaisesta koulutuksesta yhdelle syyte Varsinais-Suomessa – käsittely alkaa käräjillä

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa aletaan käsitellä suojelukoiriin kohdistunutta väkivaltaa, jonka Oikeutta eläimille -järjestö paljasti alkuvuodesta 2021. Järjestö julkaisi salavideoita, joissa näkyi, kuinka koiria muun muassa potkittiin, lyötiin päähän ja kuristettiin.

Rikosepäilyjä on tutkittu Itä-Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Nyt käräjillä alkaa Varsinais-Suomen osuus, jossa yhtä syytetään eläinsuojelurikoksesta.

Pääministeri Marin tapaa ruotsalaiskollegansa Kristerssonin Tukholmassa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapaa tänään Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin Tukholmassa.

Keskustelujen aiheina ovat muun muassa turvallisuuspoliittinen tilanne, Euroopan talous ja kilpailukyky sekä muut ajankohtaiset EU-aiheet.

Marin on ensimmäinen pääministeri, jonka Kristersson ottaa vastaan Ruotsissa hallituskautensa aikana. Maltillista kokoomusta edustavasta Kristerssonista tuli maansa pääministeri lokakuussa.

HS: Harry Harkimo myöntää yhteistyön venäläisten kanssa olleen virhe

Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo myöntää Helsingin Sanomien haastattelussa, että yhteistyö venäläisten kanssa oli virhe. Lisäksi Harkimo myöntää, ettei hänen aiemmin omistamaansa jääkiekkojoukkue Jokereita olisi pitänyt viedä venäläiseen KHL-sarjaan.

Harkimo sanoo lehdelle, että nyt on helppo myöntää virhe, mutta lisää jälkiviisauden olevan helppoa.

Harkimo myi vuonna 2013 Helsinki-hallin venäläis-suomalaisille liikemiehille Gennadi Timtshenkolle ja Roman Rotenbergille. Halli on tällä hetkellä ilman käyttöä pakotteiden vuoksi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Venäjän hyökkäyksen vuoksi myöskään Jokereilla ei ole tällä hetkellä edustusjoukkuetta.

Tuhannet ukrainalaiset saavat pian hakea Suomesta kotikuntaa

Maaliskuussa tuhansille sotaa Suomeen paenneille ukrainalaisille tulee mahdollisuus hakea kotikuntaa Suomesta.

Viranomaiset ovat valmistautuneet, mutta kukaan ei tiedä, kuinka paljon hakemuksia on mahdollisesti tulossa ja mihin kuntiin.

Kuntaliiton mukaan asiaa on mahdotonta arvioida, koska kotikuntaa ei ole pakko hakea. Kuntia huolettaa varautumisen vaikeus.

Suomessa asuvilla ukrainalaisilla on kiinnostusta hakea kotikuntaa, mutta kokonaisvaltaista tietoa sen mukanaan tuomista oikeuksista ja velvollisuuksista heillä ei asiantuntijoiden mukaan ole.

Puola tukee F-16-hävittäjien lähettämistä Ukrainaan, jos asiasta sovitaan Naton kesken

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoo maansa tukevan F-16-hävittäjien lähettämistä Ukrainalle, jos järjestely tehdään sotilasliitto Naton yhteishankkeena. Morawiecki kommentoi asiaa saksalaislehti Bildin haastattelussa.

Hävittäjälähetykset edellyttäisivät hänen mukaansa koko liittokunnan strategista harkintaa, sillä Nato tai Puola eivät ole sodan osapuolia.

Nato-maiden johtajat ovat olleet julkisuudessa eri mieltä hävittäjälähetyksistä. Yhdysvallat on toistaiseksi tyrmännyt ajatuksen, mutta esimerkiksi Ranska on suhtautunut siihen myönteisemmin, kertoo Financial Times. (Lähde: AFP)

Israel tehnyt ilmaiskuja Gazaan, josta ammuttu raketteja Israelin puolelle

Israel on jälleen tehnyt ilmaiskuja Gazan kaistalle sen jälkeen, kun palestiinalaisalueelta ammuttu raketti torjuttiin Israelin puolella. Ilmaiskuista kertovat paikalla olevat uutistoimisto AFP:n toimittajat ja silminnäkijät.

AFP:n toimittaja kertoo nähneensä, että Israelin ilmaiskujen jälkeen Gazasta ammuttiin vielä kaksi rakettia, ja muut silminnäkijät kertoivat vielä kolmannesta. Israelin asevoimat vahvisti torstain vastaisena yönä tekevänsä iskuja alueella.

Jännitteet Israelissa ja palestiinalaisalueilla ovat viime viikkoina kiristyneet ja väkivalta lisääntynyt. (Lähde: AFP)

Perun kongressi on toisen kerran hylännyt presidentin pyynnön aikaistaa vaaleja

Perun kongressi on hylännyt toistamiseen pyynnön aikaistaa presidentinvaaleja pidettäväksi tänä vuonna. Edellisen kerran kongressi hylkäsi presidentti Dina Boluarten pyynnön lauantaina.

Kongressi äänesti ratkaisusta viisi tuntia kestäneen keskustelun jälkeen. 68 edustajaa äänesti vaalien siirtämistä vastaan, 54 puolesta ja 2 tyhjää.

Aiemmin vaaleja on siirretty vuodesta 2026 huhtikuuhun 2024.

Perun edellinen presidentti Pedro Castillo syrjäytettiin joulukuun alkupuolella. Sen jälkeen maassa alkoivat merkittävät mielenosoitukset, joissa on kuollut ainakin 48 ihmistä. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa uusi poliisiväkivaltatapaus kuohuttaa poliisin ammuttua jalattoman miehen

Yhdysvaltoja järkyttää jälleen uusi poliisiväkivallan tapaus, kun Los Angelesin poliisi ampui kuoliaaksi pakoa yrittäneen jalattoman miehen. Tapaus on herättänyt huomiota ohikulkijoiden kuvaamien sosiaalisessa mediassa levitettyjen videoiden vuoksi.

Videoilla 36-vuotias musta mies Anthony Lowe, jonka molemmat jalat on amputoitu, yrittää paeta poliisia heittäytymällä pois pyörätuolistaan ja reidentyngillään juosten. Poliisin mukaan veistä kantanutta Lowea epäiltiin puukotuksesta.

Videot eivät näytä välikohtauksen loppua. Viranomaisten mukaan Lowe kuoli sen jälkeen, kun poliisi oli ampunut tätä noin 10 kertaa. (Lähde: AFP)

Somejätti Metan vuotuinen myynti laski ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2012

Sosiaalisen median palveluiden Facebookin ja Instagramin emoyhtiö Meta raportoi viime vuoden myynnin laskeneen edellisvuodesta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yhtiön vuotuinen myynti laski sitten vuoden 2012 pörssiin listautumisen.

Somejätin vuotuinen myynti laski viime vuonna prosentilla 116,6 miljardiin dollariin.

Lasku oli kuitenkin odotettua pienempi, minkä jälkeen Metan osakekurssi nousi huimasti.

Yhtiö kertoi myös, että Facebookin päivittäisten käyttäjien määrä on noussut ensimmäistä kertaa kahteen miljardiin. (Lähde: AFP)

Euroopan keskuspankilta odotetaan ohjauskorkojen nostoa

Euroopan keskuspankki (EKP) kertoo tänään uusimman korkopäätöksensä. EKP:n odotetaan nostavan ohjauskorkoja edelleen.

Keskuspankki on todennut, että korkojen tulee nousta vielä tuntuvasti, jotta inflaatio saataisiin painettua tavoitellulle tasolle.

Euroopan keskuspankin tarkkaan seuraama pohjainflaatio pysyi tammikuussa ennallaan 5,2 prosentin ennätyslukemissa.

Hintojen nousu oli tammikuussa yhä aivan liian nopeaa EKP:n tavoitteeseen verrattuna. Sen mukaan inflaation tulisi olla kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä.

Sebastian Aho pidensi entisestään NHL:n pisimmäksi kasvanutta maaliputkeaan, Carolina voitti Buffalon 5-1

Jääkiekon NHL:n suomalaishurrikaani Sebastian Aho on jatkanut maalintekoputkeaan jo seitsemänteen perättäiseen otteluunsa Carolina Hurricanesin voittaessa isännöineen Buffalo Sabresin 5–1.

Aho teki joukkueensa avausmaalin ensimmäisessä erässä kolmannella peliminuutilla, ja tehopisteen syötöstä nappasi Teuvo Teräväinen, joka pääsi pisteille jo 10. pelissä putkeen. Suomalaisten pistekuningas oli kuitenkin joukkuetoveri Jesperi Kotkaniemi kahdella syöttöpisteellään.

Liigan mukaan Ahon verraton maalikimara on tällä hetkellä jatkuvista NHL:n pisin.