Metsäyhtiö UPM:n vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi loka-joulukuussa 42 prosenttia edellisvuodesta 653 miljoonaan euroon. Liikevoitto oli 20,2 prosenttia liikevaihdosta.
Liikevaihto kasvoi 21 prosenttia vuoden takaisesta ja oli 3,231 miljardia euroa.
Koko viime vuoden tasolla vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 42 prosenttia ja liikevaihto 19 prosenttia vuodesta 2021.
UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kuvaili tulosta erinomaiseksi. Viimeinen vuosineljännes oli yhtiön historian toiseksi paras ja kalpenee ainoastaan verrattuna edelliseen neljännekseen.
– Vuosi 2022 oli käänteentekevä UPM:lle monellakin mittarilla mitattuna. Ennätystulosta tehtiin, ja samalla yhtiö on valmis merkittävään kasvuun, Pesonen sanoi lehdistötilaisuudessa.
Yhtiön kaikki liiketoiminnot menestyivät erinomaisesti.
– Tämä erinomainen saavutus osoitti kykyämme toimia poikkeuksellisessa ympäristössä, jota leimasi korkea inflaatio, Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa sekä Euroopan energiakriisi. Vastasimme haasteisiin kaupallisella ja toiminnallisella ketteryydellä, Pesonen suitsuttaa tiedotteessa.
UPM:n osakekurssi oli neljältä iltapäivällä Helsingin pörssissä runsaan prosentin nousussa.
Hinnat ennätystasolla
Loppuvuonna muuttuvat kustannukset kasvoivat, mutta myyntihinnat nousivat kaikilla liiketoiminta-alueilla vielä enemmän.
– Useimmissa liiketoiminnoissa marginaalit paranivat edelleen ennätysvahvasta kolmannesta vuosineljänneksestä. Hinnat ja marginaalit olivatkin ennätystasolla vuoden viimeisellä neljänneksellä, Pesonen kertoi.
Monien tuotteiden arvoketjuissa etenkin Euroopassa purettiin loppuvuonna merkittävästi varastoja, mikä rajoitti toimitusmääriä joillakin liiketoiminta-alueilla, kuten painopapereissa. Halventuneiden tuotantokustannusten vaikutus oli kuitenkin painopapereissa suurempi kuin varastojen purkamisen. Pitkään murheenkryyninä olleiden painopapereiden koko vuoden vertailukelpoinen liikevoitto oli 619 miljoonaa euroa, kun edellisvuonna liiketoiminta-alue oli vielä tappiollinen.
Myös UPM:n energiayksikkö teki loka-joulukuussa erinomaisen tuloksen, vaikka se laski hieman edellisestä neljänneksestä sekä vuoden takaisesta. UPM on merkittävä energian tuottaja, ja yhtiö hyötyi kolmannella vuosineljänneksellä erityisen paljon korkeista energian hinnoista. UPM omistaa ison siivun Olkiluodon ydinvoimalasta, ja OL3-yksikön kaupallisen sähköntuotannon odotetun alkamisen maaliskuussa pitäisi kasvattaa UPM:n sähköntuotantoa merkittävästi.
Myös vuodesta 2023 tulossa hyvä
UPM odottaa vahvaa tulosta myös tänä vuonna. Vertailukelpoisen liiketuloksen odotetaan kasvavan ensimmäisellä neljänneksellä viime vuodesta.
Yksi kasvun lähde on Paso de los Torosin sellutehdas Uruguayssa, jonka rakennustyöt saatiin päätökseen vuodenvaihteessa. Tuotanto käynnistyy ensimmäisen neljänneksen loppuun mennessä.
– Tehtaan kassakustannustaso toimitettua sellutonnia kohden on noin 280 dollaria, mikä tekee siitä yhden maailman kilpailukykyisimmistä sellutehtaista, Pesonen sanoi.
Vuoden 2023 näkymiin liittyy myös epävarmuustekijöitä, kuten korkea kustannustaso ja matalampi kysyntä. Kiinan koronarajoitusten poistamisen ja inflaation hidastumisen odotetaan kuitenkin luovan kasvupotentiaalia vuoden edetessä.