Varsinais-Suomen käräjäoikeus alkoi tänään käsitellä suojelukoiriin kohdistunutta väkivaltaa, jonka Oikeutta eläimille -järjestö paljasti alkuvuodesta 2021. Viisikymppistä naista syytetään eläinsuojelurikoksesta Saksanpaimenkoiraliiton alajärjestön koulutustilaisuudessa syksyllä 2020.
Syyttäjän mukaan nainen koulutti koiraa kohtuuttoman ankarasti ja käsitteli sitä kovakouraisesti. Koiralle aiheutui tarpeetonta kipua ja tuskaa, haastehakemuksessa sanotaan.
Syyttäjä vaatii naiselle sakkorangaistusta. Nainen kiistää syytteen eläinsuojelurikoksesta.
Nainen myönsi poliisikuulustelussa ottaneensa kahdeksanvuotiasta belgianpaimenkoiraansa turkista kiinni ja nostaneensa sen turkista ilmaan. Hän sanoi syyksi jännityksen.
– Tietysti, kun on uusi paikka ja mennään tuohon tilanteeseen, kun ei ole tuttuja, niin jännittää valtavasti. Tarkoitan jännittämisellä itseäni.
Nainen sanoi, että videolla näkyvä tilanne on sellainen, jossa koiraa estetään menemästä maalimiehen mukaan.
– Kun maalimies siirtyy, niin koirahan tahtoo mennä mukana. Eli sitä estetään menemästä mukana. Ja sitten, mikä siinä oli se sanamuoto "pakottaa taaksepäin" tai mikä Kennelliitolta tuli se, niin ei naisella sellaisia voimia ole, että se voisi satuttaa koiraa, nainen sanoi.
Myönsi kuulustelussa toimineensa väärin, mutta puolustaa turkista nostamista
Nainen myönsi kuulustelussa toimineensa väärin.
– Ei ole oikeutettua kouluttamista. Allekirjoitan kovaa puhumisen, käskemisen ja nykimisen, mutta ei saa käydä koiraa turkista kiinni, nainen sanoi.
Oikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessa hän kuitenkin puolustaa turkista nostamista.
– Koiran nostaminen kahdesti turkista tai hihnasta nykäisy ovat hyväksyttäviä ja tavanomaisissa rajoissa eikä niitä voida pitää koiran pahoinpitelemisenä ja siten eläinsuojelurikoksena.
Poliisitutkinnassa lausunnon antanut Ruokaviraston ylitarkastaja katsoo, että nainen aiheutti koiralleen tarpeetonta kipua ja kärsimystä.
– Eläinten kouluttamisessa ei ole tarpeen kohdella eläimiä kovakouraisesti halutun oppimistuloksen saavuttamiseksi. Näin ollen en näe näitä tekoja tarpeelliseksi koirien koulutuksessa, ylitarkastaja sanoi.
Itä-Uudenmaan osuus vielä syyteharkinnassa
Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi vuonna 2021 salavideoita, joissa näkyi, kuinka koiria muun muassa potkittiin, lyötiin päähän ja kuristettiin. Videoiden mukaan koulutuksessa oli käytetty myös sähkö- ja piikkipantoja, vaikka piikkipantojen käyttö on Suomessa kielletty.
Järjestö kertoi, että väkivaltaa oli käytetty koulutuksissa, joita olivat järjestäneet Saksanpaimenkoiraliitto ja sen Varsinais-Suomen sekä Kotkan alaosastot.
Rikosepäilyjä on tutkittu Itä-Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Itä-Uudenmaan osuus on vielä syyteharkinnassa.
Saksanpaimenkoiraliitto ja Kennelliitto julkaisivat pian videoiden julkitulon jälkeen tiedotteen, jossa ne sanoivat laittomien koulutusvälineiden ja väkivaltaisten koulutusmenetelmien olevan kiellettyjä liiton alaisissa suojelukoulutuksissa. Saksanpaimenkoiraliiton puheenjohtaja Sami Baggström sanoi tuolloin Ylelle, ettei tiedä koulutuksessa käytetyn sähkö- ja piikkipantoja.
Oikeutta eläimille sanoi tuolloin olevansa pettynyt liittojen reagointiin.
– Saksanpaimenkoiraliitossa tiedetään hyvin, mitä kentillä tapahtuu ja miten eläimiä kohdellaan. Kipua ja kärsimystä tuottavia välineitä ja menetelmiä käytetään laajalti, ja ne on vähintään hiljaisesti hyväksytty. Tietämättömyyden teeskentely osoittaa, ettei Saksanpaimenkoiraliitto halua aidosti tarttua ongelmaan, sanoi Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä tiedotteessa.
Järjestön mielestä kyseessä ei ole vain pienen ryhmän tapa, vaan väkivallan kulttuuri on syvällä liittojen toiminnassa.
Kennelliitolta seuraamuksia 16 ihmiselle
Suomen Kennelliiton hallitus määräsi marraskuussa 16 ihmiselle seuraamuksia suojelukoirien väkivaltaisesta kohtelusta. Hallitus päätti lähettää 13 henkilön asian Kennelliiton eettisen lautakunnan käsiteltäväksi ja määrätä henkilöt väliaikaiseen koe- ja kilpailukieltoon sekä toimintakieltoon luottamustehtävissä. Kiellot ovat voimassa, kunnes asia on lopullisesti ratkaistu eettisessä lautakunnassa, Kennelliitto kertoi tiedotteessaan.
Kolmesta henkilöstä päätettiin tehdä ilmoitus henkilön kotimaan kennelliitolle ja kansainväliselle kennelunionille. Seitsemän henkilön osalta käsittelyä päätettiin siirtää, kunnes asiasta saadaan lisätietoja.
Kennelliitto ja Saksanpaimenkoiraliitto määräsivät heti helmikuussa 2021 toimintakieltoja ja keskeyttivät toistaiseksi suojelukoirakoulutuksia. Huhtikuussa 2021 liitot kertoivat käynnistävänsä yhdessä eettisen koulutuksen suojelukoiraharrastuksen kilpailuavustajille ja tuomareille. Koulutuksesta tuli pakollinen kaikille niille, jotka haluavat jatkossa harrastaa suojelukoiratoimintaa.