Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunnan kyselytunnilla sanasota maahanmuutosta: "Miksi te omalla politiikallanne edistätte ihmiskauppaa, riistoa ja ihmisoikeuksien polkemista?"

Eduskunnan torstainen kyselytunti kävi kuumana, kun perussuomalaiset aloittivat kyselyn maahanmuutosta. Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen sanoi puolueen toivottavan tervetulleeksi työllään toimeentulevat ja yhteiskuntaan sopeutuvat työntekijät.

– Hallitus toivottaa tervetulleeksi veronmaksajien lompakolla elävät työntekijät. Tässä on se ero, hän sanoi.

Rantasen mukaan eduskunnan hallintovaliokunta on saanut asiantuntijoilta karun kuvan työperäisen maahanmuuton todellisuudesta käsitellessään ulkomaalaislakia. Hän sanoi, että poliisin mukaan käytännössä kaikki kehitysmaista tulevat työntekijät joutuvat maksamaan kynnysrahan jo Suomessa olevalle maanmiehelleen työsopimuksesta ja tällainen lupa maksaa keskimäärin 15 000 euroa.

– Eräässäkin tapauksessa palkka hoidettiin niin, että ensin nostettiin Kelasta sosiaalituet osana palkkaa, päälle maksettiin vähän pimeänä. Epäillyt kutsuivat tätä järjestelyä poliisin mukaan sanalla Kela-money, Rantanen sanoi.

Perussuomalaisten tiedotteen mukaan poliisi on sanonut lausunnossaan, että "työvoiman rekrytointiin ulkomailta ja erityisesti kehitysmaista liittyy erittäin merkittävissä määrin kynnysrahan, eli vastikkeettoman tai vastikkeeltaan täysin epäsuhtaisen rekrytointimaksun, keräämistä vastineena työpaikan usein näennäisestä järjestämisestä Suomessa". Tiedotteen mukaan poliisi on katsonut, että kynnysrahaa maksavat "käytännössä kaikki kehitysmaista töihin pyrkivät maailmanlaajuisesti, ja sen perimisessä ovat keskeisessä asemassa oman maan kansalaiset, jotka ovat jo asettuneet kohdemaahan".

Rantanen kysyi työministeri Tuula Haataiselta (sd.), miksi hallitus omalla politiikallaan edistää "ihmiskauppaa, riistoa ja ihmisoikeuksien polkemista".

– Haluatteko luoda Suomeen entisen luokkayhteiskunnan? hän jatkoi.

Haatainen sanoi Rantasen ampuneen yli.

– Tämä hallitus ei ole ollut luomassa minkäänlaista luokkayhteiskuntaa eikä ole ollut edesauttamassa sitä, että ihmisiä käytettäisiin hyväksi, eikä ole ollut edesauttamassa kynnysrahojen maksamista, hän sanoi.

Haataisen mukaan asia on juuri päinvastoin. Hän sanoi hallituksen panostaneen mittavasti muun muassa harmaan talouden työryhmään. Hänen mukaansa hallitus on lisäksi lukuisilla toimilla ja lainsäädäntöhankkeilla edesauttanut sitä, että tällaisiin asioihin pystytään puuttumaan.

Tavion mielestä työperäisestä maahanmuutosta on tullut hokema

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan "globalistipuolueet" esittävät, että Euroopan ulkopuolisten maiden kansalaisia pitää rahdata Suomeen hoitamaan Suomessa olevien työt. Tavio sanoi, että työperäisestä maahanmuutosta on tullut hokema ja taikaseinä, jonka väitetään ratkaisevan kaikki ongelmat.

– Älkää unohtako oman maan työntekijöitä ja työttömiä. Älkää unohtako, miten paljon ulkomaalaisia asuu Suomessa jo työttöminä, Tavio sanoi.

Perussuomalaiset haluaisivat sitoa sosiaaliturvan kansalaisuuteen. Tavio kysyi valtiovarainministeri Annika Saarikolta (kesk.), onko tämän mielestä oikeudenmukaista tuoda Suomeen "lisää ja lisää ulkomaalaisia, jotka päätyvät elätettäväksi Kelan tuella".

Saarikko sanoi Suomen olevan sellaisessa tilanteessa, että maa tarvitsee jokaisen työkykyisen ja työikäisen osaksi työelämää.

– Sellainen väite, jonka te toistuvasti esitätte, että Suomi ei tarvitsisi enempää työvoimaa muualta, ei ole totta. Tämä maa tulee tarvitsemaan kaikki suomalaiset työelämän osaksi, mutta väkeä tarvitaan myös muualta. Tätä tosiasiaa te hyvät perussuomalaiset ette pääse pakoon, Saarikko sanoi.