Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brittitiedustelu: Venäläisten vankien värvääminen Ukrainaan palkkasotilaiksi vähentynyt merkittävästi

Venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin vankiloista värväämien taistelijoiden määrä on todennäköisesti merkittävästi vähentynyt siitä, mitä se suurimmillaan oli viime vuoden kesällä ja syksyllä, arvioi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan.

Venäjän vankeinhoitolaitoksen (FSIN) tammikuun lopun lukujen mukaan Venäjällä oli 433 000 vankia, mikä oli kuutisentuhatta vankia vähemmän kuin marraskuussa. Syyskuusta marraskuuhun vankien määrä väheni kuitenkin 23 000:lla. Puolustusministeriön mukaan tärkein yksittäinen syy oli todennäköisesti Wagnerin värväystoiminta.

Samaan aikaan Ukrainan sotilaita saadut tiedot kertovat, että Venäjä on kuluneen puolentoista viikon aikana tehnyt rintamien avainlohkoilla vähemmän sellaisia hyökkäyksiä, joissa Wagnerin vankitaistelijoita lähetetään vyörynä kohti Ukrainan asemia.

Julkisuudessa on myös nähty, että Wagnerin ja Venäjän puolustusministeriön välillä on merkittäviä jännitteitä. Puolustusministeriön mukaan Venäjän eliitin sisäinen kiistely on yksi osasyy siihen, että vankeja värvätään vähemmän.

Kiovassa ilmahälytys EU:n korkeiden diplomaattien ollessa kaupungissa

Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan ja useisiin muihin kaupunkeihin annettiin ilmahälytys perjantaina samaan aikaan, kun Kiovassa alkoi Ukrainan ja EU:n välinen huippukokous. Kaupungissa vierailevat muun muassa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Ainakin Etelä-Ukrainassa sijaitsevaan Hersoniin tehtiin perjantaina 18 iskua, kertoivat ukrainalaisviranomaiset uutiskanava CNN:n mukaan. Ainakin yhden ihmisen kerrottiin kuolleen iskuissa. Hersonin kaupunginvaltuuston lausunnon mukaan myös asunnot ja yksityiset talot vaurioituivat iskuissa.

Kiovasta ei päivän aikana raportoitu ilmaiskuista.

Venäjä "kansallistaa" Krimin ulkomaalaisomistukset

Venäjä ilmoitti perjantaina "kansallistavansa" kaikki Krimin niemimaan ulkomaalaisomistukset ja ohjaavansa osan näin saaduista varoista Ukrainassa taistelevien hyväksi.

Venäjän nimittämän Ukrainan alueparlamentin puheenjohtajan Vladimir Konstantinovin mukaan toimenpide on kohdistettu erityisesti ukrainalaisyritysten ja ukrainalaisten henkilöiden omaisuuteen.

Konstantinovin mukaan kansallistettavien omistuksien listalla on viitisensataa kohdetta pankeista aina turismin ja urheilun parissa toimiviin saakka.

– Osa tuotosta ohjataan erityissotilasoperaatioon osallistuville. Konstantinov sanoi Ria Novosti -uutistoimiston mukaan käyttäen Venäjän Ukrainan sodalle antamaa nimeä.

Krimin paikallishallinnon mukaan osa tuesta toteutetaan niin, että tuen saajille jaetaan ilmaisia tontteja.