Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Danske Bank nostaa huomattavasti talousennustettaan – euroalue välttää taantuman

Danske Bank nostaa merkittävästi ennustettaan euroalueen talouskasvusta. Pankin ennusteen mukaan euroalueen talous kasvaa tänä vuonna 0,1 prosenttia ja ensi vuonna 0,3 prosenttia.

Aiemmassa ennusteessa euroalueen talous olisi kutistunut tänä vuonna 0,9 prosenttia.

Danske Bank kertoo tiedotteessa, että ennusteen nosto tarkoittaa samalla sitä, että euroalue välttää ennustetun tuplataantuman. Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo, että talouden kuva on muuttunut viime kuukausina merkittävästi aiemmin ennakoitua valoisammaksi.

– Pääsyinä ovat leuto sää ja energiakriisin jääminen suutariksi. Yritykset ja kotitaloudet ovat onnistuneet sopeutumaan tilanteeseen vähentämällä energian kulutusta, hän sanoo tiedotteessa.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei taantuman peruuntuminen kuitenkaan tarkoita vahvaa nousukautta.

– Pohjainflaatio pysyy sitkeästi koholla, ja kuluttajien ostovoima heikkenee edelleen. Korkojen nousu jarruttaa talouskehitystä vielä pitkään. Ei ole myöskään varmaa, etteikö energiapula voisi vielä uusiutua. Tosin, jos ensi talvi olisi energian kannalta hankalampi, kohtaisi euroalue uuden energiakriisin aiempaa paremmista asetelmista käsin, hän sanoo.